ДПС ще подкрепи две от предложените законови промени на Методи Андреев от ГЕРБ и Георги Кадиев от БСП, защото вижда в тях лъч светлина.

Това обяви в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Разбирането ни за политическа коректност и доблест ни задължава от името на ДПС да изразим политическа оценка за две законодателни инициативи, които се явяват лъч светлина в тунела на езика на омразата, в който навлезе политическия живот на страната напоследък", обяви Местан.

Партията ще подкрепи предложението на Методи Андреев за изменение на Наказателния кодекс  за отпадането на давността за престъпления, извършени по времето на тоталитарен режим, сред които е и Възродителеният процес.

По думите му, другият лъч светлина идва от лявото със законодателната инициатива на народния представител Георги Кадиев, който предлага отпадането на ограничението да се агитира на майчин език.

БСП не застана зад предложението на своя депутат, дори се заговори за прогонването му от парламентарната група. Корнелия Нинова обаче отрече днес прд bTV, че е поискана оставката на Кадиев.

"Изразявам своя респект по тези две законодателни инициативи и от името на парламентарната група на ДПС. Изразяваме силното си очакване, че останалите народни представители ще узреят до необходимостта да бъдат подкрепени законодателните инициативи на вносителите. Заявявам, че ние като центристка либерална партия ще подкрепим и двете законодателни инициативи и смятаме, че приемането на тези два актa ще бъде важен знак и щрих към европейския образ на България, който пострада тежко от езика на омразата", коментира Лютви Местан.