Етнически или политически е случаят в Гърмен – по тази тема в задочен спор влязоха двама политици с голям опит в смесените райони: Алиосман Имамов от ДПС и Корман Исмаилов от НПСД.

Общината се управлява от Минка Капитанова, която е именно кадър на Движението за права и свободи. След избухването на напрежението дълго време партията на Лютви Местан се въздържаше от по-сериозни коментари, като някои заподозряха, че случилото се е резултат от сблъсък вътре в ДПС.

„Това, което се случва в Гърмен, не е прецедент, а е симптом на влошени отношения между етническите групи в България”, заяви Имамов.

Той демонстрира загриженост за състоянието на незаконно настанените роми, които жителите на няколко села винят за кражбите в региона и които пребиха няколко души през уикенда. „От вчера ромите са в гората, със страх да не бъдат малтретирани. Това никак не е добре. Ние бихме желали да има по-сериозен диалог между тях в решаването на тези проблем”, заяви зам.-председателят на парламента.

Той подчерта, че ДПС не подкрепя беззаконието, но за всяко престъпление трябва да се търси персонална отговорност. В същото време, Имамов посочи, че само 40 от жителите на махалата в кв.”Кремиковци” са гласували за партията му и освен това не са мюсюлмани, а евангелисти.

Лесна тема, лесни гласове

Корман Исмаилов смята, че случаят в Гърмен не е предизборен, защото подобни инциденти са се случвали във времето и за в бъдеще пак ще се случват.

„Това е натрупване на много и най-различни проблеми, свързани с конкретното малцинство и наслагваните действия и на местна власт и недостатъчно добрите политики на централно ниво, което рефлектира върху натрупване на негативи и напрежение”, каза депутатът от Реформаторския блок.

Той напомни, че партиите винаги са експлоатирали подобни теми максимално в предизборната обстановка. „Колкото повече наближават изборите, подобни теми са най-лесни за политически експлоатации”, допълни Корман Исмалиов, който обвини общината, че си е затваряла очите за ставащото в името на „лесните” гласове.

„Тя е действала на ръба на закона, понякога го е прекрачвала, това е видно”, заяви лидерът на НПСД.

  • Година по-късно, Гърмен отново се вдигна на бунт
  • Павлова не се чувства виновна за съборените ромски къщи
  • Жандармерия спря протеста на гърменските роми (ОБЗОР)
  • Булдозер бута незаконни къщи в Гърмен (СНИМКИ)
  • Днес в Гърмен отново ще събарят ромски къщи
  • Георги Костов: Кметът на Гърмен не може да има лична охрана
  • Кметът на Гърмен иска лична охрана, след като изпочупиха прозорци на общината
  • Само две незаконни къщи в Гърмен получиха отсрочка
  • Кметът призова жителите на Гърмен да дадат безвъзмездно подслон на ромите
  • ДНСК: До края на месеца в Гърмен отново ще падат къщи