Догадки и прогнози за бъдещето на Движението за права и свободи има след големия раздор Доган – Местан. От 4 януари партията започва обиколки из страната, за да мобилизира структурите за конференцията.

На конференцията през април ще бъде избран новият лидер на ДПС. Дотогава ще се затягат редиците и ще се уточнява – кой на кого е верен.

Прогнозите на ръководството на ДПС са, че последователите на Лютви Местан в Народното събрание няма да са много. Все още не е ясен точният брой на депутатите, които смятат да напуснат парламентарната група на ДПС. Предположенията са, че те ще са между четирима и шестима.

За четирима вече е абсолютно сигурно. Местан и тримата, които публично обявиха намеренията си, придружавайки бившия лидер на партията на обиколката му в Кърджали – Хюсеин Хафъзов, Шабанал Мехмед и Айдоан Али.

В ДПС обаче все още не са наясно какво ще е поведението на други двама техни депутати. Това са Венцислав Каймаканов и Марияна Георгиева.

На 12 януари ще стане ясно дали групата на ДПС ще е от 30 или от 32-ма депутати. Лютви Местан и днес не вдигаше телефона си. Сподвижниците му обаче заявиха, че ще говорят след Нова година.