ДПС ще води разговори единствено с БСП. Обект на консултациите обаче няма да е съставяне на коалиционен кабинет. Движението ще подкрепи програмно правителство с мандата на социалистите и с премиер Пламен Орешарски. Тази позиция преповтори неколкократно пред bTV Христо Бисеров, като допълни, че в 42-то Народно събрание няма да може да работи нито партиен, нито коалиционен кабинет.

От думите му стана ясно, че „червените” ще могат да разчитат на подкрепата на ДСП с приемането на „някои корекции”, но ще си носят отговорността сами. В евентуален кабинет на БСП Движението няма да има министри, обеща Бисеров.

„Това правителство няма да бъде на БСП, подкрепено от ДПС и Атака. Това ще бъде правителство на Пламен Орешарски, лансирано от БСП. Ние одобряваме кандидатурата на Пламен Орешарски и чакаме министър-председателят, който по конституция ще получи проучвателния мандат, да представи своята концепция за кабинет”, каза Бисеров.

Дали Атака ще застане зад правителство на БСП обаче се оказа тема без интерес сред хората на Лютви Местан, които нямали срещи и контакти с националистите, а „грижа” за Столетницата. Тук Бисеров използва възможността да оспори твърденията, че ДПС е „заключена” само в някои избирателни райони, като изтъкна спечелените три мандата в София.

Христо Бисеров изключи хипотеза за кабинет на ГЕРБ: „Има ли един знак, минимален, с който да покажат, че търсят такова нещо? Те нападнаха сега и прокуратурата, те така се затвориха и изолираха. Те ще получат мандата, но се надявам, че няма да го реализират”. Той коментира възможността и за трето завъртане на мандата като много рискована и обяви, че в ДПС не мислят в такава посока.

Според него съставянето на правителство, което вероятно ще разчита на „плаващи” депутати и на тяхното разположение, ще покаже дали може да се върши работа в парламента по приемането на закони. Ако това не се случи, „отиваме на нови избори”.

Всички приказки за „нареждане” на кабинет обаче Бисеров определи като избързване напред във времето, преди да се извървят други важни крачки – една от които е избор на ръководство на 42-то Народно събрание. Според него, ако тази стъпка се реализира, тя ще покаже, че има поле за търсене на решение. По думите му мандатът на ГЕРБ трябва да бъде бламиран, а единодушието сред парламентарно представените партии по този въпрос трябвало не само да се изказва, но и да се гласува.

Конкретни имена за председател на НС Бисеров не коментира, но заяви, че всеки народен представител би трябвало да попада в профила на ръководител на парламента и вероятно двете най-големи политически сили ще представят свои кандидати.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС