Преди да се реши проблемът с демократичността на управлението не е възможно да бъдат разрешени другите въпроси. Недемократично управление не може да роди демократични реформи. Това заяви на митинг в с.Ябланово лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от партийния пресцентър.

„България има тежки проблеми, свързани със състоянието на икономиката, заетостта, социалния статус на гражданите на страната. Стана ясно, че има и особено сериозен проблем с готовността на армията да покрива ангажиментите към НАТО. ДПС е готова с градивни позиции да участва в решаването на тези проблеми, но преди тях стои един най-важен проблем. Изживяваме тежка криза на толерантността”, посочи Местан.

Той определи като „най-уродливата изява на тежката ерозия на демократичните ценности” предложението на Патриотичния фронт да се наказва със затвор използването на майчин език в предизборната кампания.

“За съжаление партньорите на ПФ  в управляващата коалиция - ГЕРБ и Рефоматорски блок мълчат и така се превръщат в мълчаливи съучастници, а  дясното все повече се приближава към национал-популизма и това е най-опасното явление в съвременната българска политика.", заяви Местан.

Той определи партията си като „основния стълб на либералната демокрация”.