ДПС изключи от парламентарната си група депутатите Гюнай Хюсмен и Муса Палев. Двамата нарушили политически ангажимент и джентълменско споразумение, сключени преди изборите. Хюсмен и Палев трябвало да не се съобразят с волята на електората, т. е. да се откажат от депутатското място, ако бъдат избрани с преференциален вот. Нещо, което не се случило в последствие. Хюсмен е освободен и от длъжността общински председател на ДПС-Исперих.

Двамата ще правят компания на Ана Баракова като независими, а ДПС остава с 36 депутати. Подобни центробежни процеси не са наблюдавани в Движението от години, когато от него със скандал беше изключен един от приближените до Ахмед Доган – Касим Дал.

Ангажиментът

Тунчер Кърджалиев уточни, че на две изрични срещи преди изборите и двамата депутати, както и всички други кандидати в листите на ДПС, са поели ангажимент да не се води целенасочена кампания за преференциално гласуване, както и ако все пак бъдат избрани чрез преференция, тя да не бъде консумирана.

Кърджалиев припомни, че от ДПС са имали сериозни резерви към преференциалния вот и са били против включването му в Избирателния кодекс. "Това е несправедлив процес. Ние смятаме, че 7 процента от избирателите не могат да доминират над 93 процента и сам по себе си преференциалният вот, реализиран при тези условия, би довел до несправедливо транспониране на избирателя като вот, като доверие, а след това и като реализирани мандати", коментира той.

По думите му, за да има справедлив резултат от волята на избирателя, преференциалният вот е трябвало да бъде задължителен. "На тези избори почти всички политически сили се отдръпнаха от еуфорията на преференциалния вот", допълни той и припомни, че в ГЕРБ били оттеглени седем реализирани преференции, в БСП - една.

"Хасан Адемов и Нигяр Джафер бяха в листата в Разград. На всички събрания изрично разгръщаха тезата, че молят избирателят да гласува за партията, но да не реализира своята преференция. На база на тази своя коректност д-р Джафер в момента е извън парламента", обясни Кърджалиев.

Ултиматумът

Той уточни, че изключените народни представители от ДПС са имали срок от един месец, за да се откажат от депутатското си място, но след като не са го сторили, групата е решила да ги изключи.

„Още веднъж призовавам да си подадат оставката, това би довело до сериозно попълнение на нашата парламентарна група от доказани професионалисти като д-р Нигяр Джафер”, каза Кърджалиев.

Заместник-председателят на ДПС Рушен Риза каза, че всички структури на Движението са единодушни, че ръководството трябва да вземе отношение и да наложи наказания за депутатите, които не са спазили ангажимента да се откажат от преференциалния вот за тях. "Сигурно ще вземем отношение и към други в листата, които са се опитали да реализират преференция с оглед да сме честни и коректни спрямо всички колеги", каза още Риза.

Сметки за мнозинството

След като ДПС от 38 станаха 36, в кулоарите започнаха сметки. 84 депутати от ГЕРБ, 23 от реформаторите, 11 от АБВ правят общо 118. Вече има и трима независими - Ана Баракова и двамата изключени от ДПС. Или общо - точно 121, достатъчни за парламентарно мнозинство.

„Чувам, че двама депутати от ДПС са се откъснали, дано това не е сделка ДПС-ГЕРБ, купуване на депутати и опит да се прави кворум с госпожица Баракова”, коментира лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков, който днес беше в парламента.

ГЕРБ категорично отрекоха да имат договорка с изключените. „Това е манипулация, нищо общо нямаме с ДПС и напусналите депутати и това са вътрешно партийни неща, които няма да коментираме”, заяви председателят на партията в парламента Красимир Велчев.

Междувременно патриотите и реформаторите проведоха едночасова среща, в която да уточнят спорните си позиции. И двете формации бяха наясно с новата конфигурация.

„Математиката е за първи клас, правили сме я, но се борим за стабилност”, заяви Радан Кънев от РБ. „Ние сме влезли в парламента не да правим математика, а да изпълняваме исканията на нашите хора, какво значение имат тука двама, там петима”, коментира и Валери Симеонов (ПФ).

Премиерът Борисов също не се тревожел за кворума. По думите му мнозинството в парламента по никакъв начин не е заплашено, защото имаме коалиция с Реформаторския блок.

„Поел съм ангажимент да работя дори в кабинет на малцинството в името на хората и държавата. Всяка партия има право да прави това, което счита добре за себе си”, подчерта той.

Как ще се развият отношенията на Патриотичния фронт с ГЕРБ ще стане ясно във вторник.