Изтегляне на сегашния проект за конституционни промени и гласуване преди местните избори само на точките, по които има коненсус. Това предложи на ГЕРБ лидерът на ДПС Лютви Местан.

В студиото на „Тази сутрин” той подчерта, че партията му по този начин ще ускори съдебната реформа.

Припомняме, преди седмици, на среща с Борисов в провинцията, Местан поиска конституционните промени да останат за след местния вот.

Премиерът обаче обяви, че няма как да се чака до есента.

Вчера от АБВ заявиха, че биха подкрепили само три от точките от сегашния законопроект – разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегии, прехвърляне на кадровите решения в общия им пленум и засилване на ролята на инспектората.

РБ и правосъдният министър Христо Иванов държат на сегашния вариант за конституционни промени. Днес ДПС официално ще обсъжда въпроса с ГЕРБ.

Как ще погледне на предложението премиерът Борисов? „Очаквам да се погледне на предложението на ДПС като един от последните шансове за съдебна реформа в частта промяна в Конституцията”.

Вместо ваканцуване - консенсус

Днес стана ясно как от партията на Местан тълкуват „полето на консенсус”. Например, по отношение на разделянето на ВСС, той обясни, че при сегашния проект съдиите имат превес над парламентарната квота в своята колегия, докато при прокурорите това не е така.

Затова от ДПС предлагат или корекция на броя на избраните от НС съдебни кадровици или две допълнителни бройки за магистрати. От думите на Лютви Местан обаче стана ясно, че промените би трябвало да станат факт след края на мандата на сегашния ВСС.

„Ако днес, 21 юли, внесем новия проект едновременно с изтеглянето на този, който очевидно не събира конституционно мнозинство като подкрепа, по Конституция има изискване за минимум месец отлежаване на този проект. Нека спазим този срок и на 21 или 23 август, на извънредно заседание да го приемем”, каза Местан.

Той посочи, че ако това стане със 180 гласа, автоматично се пристъпва към второ четене, докато при само 160 (за колкото в момента се бори първият проект- б.р.) ще тече двумесечен срок между четенията и така реформите ще останат за след вота. Предложеният тази сутрин вариант би означавал, че процедурата ще приключи до септември.

„Нека положим волево усилие да се абстрахираме от инициатора на идеята Лютви Местан”, призова лидерът на ДПС. По думите му ако ГЕРБ приемат предложението, движението ще е съвносител на новия проект.

Това не са реформите на РБ

„Най-големият проблем на този конституционен проект беше, че без колегите от Реформаторския блок да са си го поставил за цел, в публичното съзнание тези промени битуват като „Реформите на РБ”. Конституционните промени не са по силите на РБ с 23 депутати”, заяви Местан.

Той подчерта, че ремонтът на основния закон изисква политическо съгласие и Конституцията „не е поле на партийното или личното его”.

Според него внасянето на текстовете с над 180 подписа и приемането им на извънредно заседание с прекъсване на депутатските отпуски ще са силни сигнали към Европа, че „ще реализираме реформата даже преди местните избори”.

Костов е виновен (за митологемите)

Лютви Местан коментира и участието на експремиера Иван Костов в студиото на „Тази сутрин” миналата седмица. Бившият лидер на ДСБ заподозря ДПС във връзки с неосманистките кръгове в Турция.

„От този откъс разбирам, че точно в деня на свещения празник Рамазан г-н Костов е бил сияен в своята толерантност. Това подчертава подозренията, че той е продуцент на анти-ДПС митологемите. Тази лаборатория (Лабораторията за изследване на риска, ръководена от Костов-б.р.) е само средство за придаване на наукообразност на експлозиите на нараненото его на г-н Костов”, заяви Местан.

По думите му разговорът за Командира е разговор за миналото, докато сегашните лидери на ДСБ са с поглед насочен към бъдещето.

„Няма берлински стени между власт и опозиция, по национално значимите теми трябва да се води диалог”, подчерта Местан в коментар за срещата си с премиера Борисов в Момчилград.

В края на разговора лидерът на ДПС видя на видеостената колаж, в който са обединени неговото лице и това на лидера на ГЕРБ.

„Има нещо от мен, устните са негови... и погледът”, коментира Лютви Местан.