МВнР не разполага с официална информация за взето решение за забрана за пътуване в Турция на Ахмед Доган и Делян Пеевски, както се коментира в българските и в турските медии. Това обяви от трибуната на Народното събрание зам.-външният министър Валентин Порязов.

В този смисъл ние не можем да правим никакъв друг коментар, освен да ви информираме за това с каква информация разполагаме - няма никакво съобщение на официална турска институция за взето подобно решение", уточни той.

В началото на днешното заседание ДПС хоиска външният министър Даниел Митов да дойде в Народното събрание и разясни дали има забрана за почетния председател на ДПС Ахмед Доган и за депутата от партията Делян Пеевски за влизане на територията на Турция.

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ отправи този призив от името групата на ДПС от трибуната на парламента. Карадайь заяви, че същата информация е била потвърдена от Турското посолство пред Националната телевизия.

„В тази връзка предлагам от името на Парламентарната група на ДПС ръководството на Народното събрание да предприеме необходимите мерки, за да бъде поканен министърът на външните работи Даниел Митов да разясни, да потвърди или отрече информацията относно забраната”, настоя Карадайь.

Ще направя връзка с министър Митов, ако е възпрепятстван да дойде негов заместник и да даде информация по поставения от вас въпрос, обеща от своя страна председателят на парламента Цецка Цачева.

"Турската страна явно си има някаква информация от криминално естество, икономическо , или други причини за да постъпи така", коментира Хюсеин Хафъзов, който се отцепи от ДПС заедно с Лютви Местан.

Хафъзов обвини българският премиер Бойко Борисов, че лъже като твърди, че турският премиер Ахмет Давутоглу е искал от него да подкрепи Местан.

Борисов обяви в интервю за bTV в началото на годината, че Давутоглу е търсил с него разговор, за да поиска Борисов да застане на страната на Местан в конфликта му с Ахмед Доган.