Свидетели сме на една абсурдна и скандална подмяна на истината от страна на властите по отношение на случилото се на конференцията на ДПС преди ден. Това заяви на пресконференция новият лидер на партията Лютви Местан и допълни, че нападението над предшественика му Ахмед Доган е било опит за „показно, ритуално, политическо убийство”.

Местан подчерта пред журналисти, че само за 10 часа тази „истина”, призната и от градския прокурор на София – Николай Кокинов, е била подменена с нова теза – за нежеланието на Октай Енимехмедов реално да убие Доган, а намерението му да „изживее своите 5 минути слава”.

„30 минути след атентата Кокинов заяви пред Доган и още 15-ина души категорично и еднозначно – ще повдигнем обвинение за опит за убийство. Съобщи, че е имал разговор с атентатора, който също толкова еднозначно казал – исках да убия г-н Доган. Днес питаме властите в България какво точно се промени за тези 10 часа, че тази сутрин ни облъчват с тезата, че нападателят нямал намерение да убива и т.н. Не приемаме подменената теза – тя не само е неприемлива, но и скандална”, подчерта Местан.

По думите на новия партиен лидер цялата ситуация е олицетворение на написаното в доклада на Доган за подмяната на демокрацията с диктатура и необходимостта законността у нас да бъде спасена. Именно поради тази „порочна” реалност, ДПС ще настоява за международно разследване на „атентата”, посочи Лютви Местан и уточни, че партията иска да се разкрие кой е „политическият поръчител” зад действията на Октай Енимехмедов.

„Вместо реално разследване, властта ни залива с добре познати клишета – ДПС етнизира, политизира... Питам – кой етнизира казуса, ние или Цветанов, който извади на преден план етническата принадлежност на нападателя? Няма значение от какъв етнос е, а какво е извършил”, изтъкна председателят на движението.

Той определи като „проява на цинизъм” намерението на МВР да разследва делегати от конференцията на ДПС за нанесен над „атентатора” побой. „Делегатите обезвредиха един потенциален убиец, за да спасят лидера си. Действията им не могат да се окачествят като насилие – трябва да се поздравят за смелостта”, каза още Местан и поясни, че няколко от видните членове на партията да успели да узурпират нападателя и да образуват кордон за извеждането му от залата.

В това време полицията реагирала изключително бавно. „Къде беше полицията час и 13 минути? Преднамерено ли беше това забавяне? Много въпроси очакват отговорите си”, заключи лидерът на ДПС.

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател