ДПС е готово за предсрочни избори. Това стана ясно от думите на лидера на партията Лютви Местан в кулоарите на Народното събрание в първия работен ден на депутатите след изборите за Европейски парламент в неделя.

Часове по-късно от партията разпространиха нова позиция на Местан, от която се разбира, че всъщност ДПС все още стои зад кабинета "Орешарски".

В типичния си завоалиран стил на говорене, в НС той обяви, че правителството няма да изкара мандата си докрай, въпреки настойчивите уверения на управляващите в противното през последната близо година. По думите му, за ДПС са приемливи „двата варианта – за незабавен предсрочен вот още през есента или най-късно до края на годината”.

„Има нужда от разговори за намиране на изход и път към стабилизиране на политическия процес в страната”, посочи Местан.

Позицията на коалиционния партньор ДПС се промени драстично след изборите в неделя, а тонът на Местан се втвърди значително и вече не е толкова умерен. Това се случи още в изборната нощ, след като ДПС на практика изравни резултата на БСП – двете партии получиха съответно 17,26% и 18,94%. Още с първата си реакция Местан намекна, че ДПС ще преосмисли ролята си конфигурацията на властта и коалиционната си политика.

„Базирайки се на подкрепата на своите избиратели и въпреки тази подкрепа, като отчитаме по-общите измерения на вота, ДПС е отворено за разговори за намиране на полезен за България изход от ситуацията и преход към стабилизиране", коментира в сряда Лютви Местан.

„В това число трябва да се обсъди и идеята за избори, но много трезво, без емоция и не като резултат от ултиматума, който би бил поставен от партии, които в сравнителен план се явяват успели, но при по прецизен анализ, те също губят над 400 000 гласа", допълни лидерът на ДПС.

Той оцени като „малко вероятно” правителството да изпълни четиригодишния си мандат „с оглед на политическите реалности”. Според него са възможни ремонти на кабинета, приемане на актуализирани или задължителни четири-пет приоритета, които този кабинет и този парламент да направят преди предсрочен вот.

„Не е коректно да се преувеличава ролята на ДПС в ситуацията", подчерта все пак Местан и добави, че партията му „е ограничена от силната подкрепа на своите избиратели, за да се съгласи с улматимативни искания за незабавно разпускане на парламента”. „Не можем да не се съгласим с волята на нашите избиратели, но въпреки тяхната подкрепа сме готови да участваме в разговори с всички за намиране на изход от тази ситуация", подчерта Лютви Местан.

Местан посочи, че до този момент не е имал среща с председателя на БПС Сергей Станишев. Такава среща обаче е имало с президента Росен Плевнелиев. На нея Местан е споделил своята оценка на резултатите от изборите. „Такива срещи вероятно ще бъдат проведени с всички участници в изборите и това е съвършено нормално", подчерта лидерът на ДПС.

„Необходим е разговор за елегантен и съответен на националния интерес изход от ситуацията, създадена след вота и това означава, че за ДПС не е изключена нито една опция", повтори той. „На този етап това е максимумът, който мога да споделя", допълни Местан и отхвърли възможността ДПС да бъде първопричината още днес правителството да падне – по думите му, това е некоректно към избирателите.

„Не изпаднах в самодоволство и еуфория от този вот, защото знам в какъв общ политически контекст се разполага силната подкрепа за ДПС и препоръчвам на другите политически сили да влагат една идея по-малко емоция и еуфория, защото има победители, но и победители трябва да отчетат своята загуба", призова Лютви Местан.

На 180 градуса

Часове след казаното в кулоарите, от ДПС изпратиха до медиите нова позиция на своя лидер. От нея се разбира, че в неделя избирателите на движението не са му дали мандат да иска сега предсрочен вот.

"Вотът на избирателите ни е и вот за ДПС като поддържаща управлението на страната партия. (...) От тази гледна точка от ДПС не може да се очаква да стане причина за свалянето на кабинета "Орешарски", пише Местан.

Той подчертава, че "обективният анализ на резервите кабинетът да изкара пълен мандат не може да се интерпретира като свалено доверие" от кабинета.