ДПС е в изолация и затова е в процес на сближаване с партията на бившите комунисти БСП, заяви лидерът на Народна партия „Свобода и достойнство” Корман Исмаилов.

От своя страна, неговата Националната партия „Свобода и достойнство", която създаде на 1 декември 2012 г. заедно с Касим Дал вече работи за самостоятелно явяване на парламентарните избори, информира Корман Исмаилов, цитиран от БГНЕС.

Той съобщи, че в страната тече активен процес за изграждане на структури, а ако мобилизира ресурсите си, според него младата формация дори има шанс да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Корман Исмаилов подчерта, че партията му категорично се разграничава от „езика на омразата” от доклада на лидера на ДПС на конференцията на партията и „опитите за етнизация” на нападението срещу Ахмед Доган в речта на Лютви Местан непосредствено след атаката.

„Няма съмнение, че липсата на демокрация и свобода в една партия, липсата на контрол от страна на членовете и избирателите, може да доведе до сериозни изкривявания,” каза още Исмаилов, който беше лидер на младежката организация на ДПС и много близък на Доган.

Той също призна, че 25-годишният Октай Енимехмедов, който опита да стреля срещу Ахмед Доган с газов пистолет, е проучил разпределението на Зала 3 на НДК именно на учредителното събрание на НПСД.

„Проучваме кой как го е довел,” добави той и обясни, че не е дошъл с групата делегати от Бургас.

Той обаче разкритикува жестокия побой, нанесен на нападателя от делегатите на ДПС непосредствено след атаката.

„Тези хора, които безчистваха под афекта на шок, същите тези хора със същите тези обувки ритат по кокалчетата по селата и градовете обикновените хорица, които искат да променят статуквото,” добави той.

По думите му, е една правова държава, където върховенството на закона е в сила, всеки нарушител трябва да понесе отговорност извън емоционалния афект.

Според друг член на партията – Огнян Исаев, „политика със страх не се прави" и който е неадекватен за времето, трябва да си ходи.

Позицията на НПСД за предстоящия на 27 януари референдум, който всъщност бе повода за пресконференцията, е да не се участва в гласуването или да се гласува с невалидна бюлетина или празен плик.

Според партията въпросът за изграждане на ядрена централа е изцяло в компетенцията на изпълнителната власт и поставянето му на референдум само по себе си е липса на политическа воля и компетентност.

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател