"Бойко Борисов е политическо минало. Той е наясно какво го очаква, ако състави правителство. Ще бъде пометен от улицата. Призовавам останалите партии да не го подкрепят". Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан в коментара си след пресконференцията на ГЕРБ, в която Борисов говори за пръв път след изборите.

"Прави впечатление, че Борисов се държи като човек, който знае, че е загубил изборите, но му е доста трудно да го проумее, защото изпитва не просто страх, а истински ужас от загубата на властта", продължи Местан, според когото „принципът избори до дупка докато Брисов ги спечели, устройва егото му, но е пагубен за страната". „Никой от нас няма право на подобни авторитарни рефлекси”, категоричен бе Местан.

„Че е загубил изборите, се потвърждава от самия него, защото искането за касиране е признание преди всичко, че изборите са загубени”, добави лидерът на ДПС и изпадна в анализ на мандатите по партии.

Привиден победител

„През 2009 г. ГЕРБ спечелиха 119 мандата срещу само 77 общо на БСП и ДПС, т.е. имаха плюс 40 мандата. С други думи през 2009 г. той ни би, нали той така се изразява – „бих ги”. "Да, г-н Борисов, бихте ни. Резултатите от 2013 г. ни поставят пред друга картина. 120 мандата срещу 97 на ГЕРБ. Би трябвало всички да сме насяно, че легитимността на един политически субект е в това дали може да управлява или не, а не е въпрос само коя политическа сила е първа”, продължи Местан.

"Той има 23 мандата по-малко, тоест изборите на 12 май отрекоха управлението на Борисов", върна се към анализа си Местан. „Резултатите представят едно качествено обръщане на вота на суверена. Борисов каза, че за пръв път една партия печели два пъти последователно, но вече обясних защо резултатът му на последните избори само изглежда резултат на победител, а всъщност представя една тежка загуба", каза лидерът на движението.

Късният Кадафи

След това Местан призова Борисов „да направи усилия да излезе от своя собствен свят”, но обяви, че бившият премиер „няма как да преглътне загубата, такъв е манталитетът му”.

Според председателя на ДПС българските политици нямат право да работят на принципа „след нас и потоп”. "Никой политически лидер няма право да се държи като „късния Кадафи”, заяви Местан.

Според него тезата, че намерените от прокуратурата и иззети бюлетини не са предназначени за ГЕРБ, е арогантна. „Някой повярва ли в това? Това е не само лъжовно, а абсолютно арогантно. Много смешна е тезата, че те са били технологичен брак. Кой разпределя технологичния брак по избирателни райони”, запита Местан. Трябва да се припомни, че вчера прокуратурата показа кадри на палета с бюлетини в печатницата в Костинброд, на които имаше бележки с изписани градове.

Делегитимация

"ДПС се разграничава от всички незаконни подслушвания и записи и очаква прокуратурата да стигне до хората, които ги правят", обяви Местан. В същото време обаче добави, че това съвсем не означава, че разговорът между Борисов, Кокинов и Найденов не е проведен. „Това е разговор срещу законовите устои на тази държава”.

„Истинското делегитимиране на Бойко Борисов като управленски субект не само, а като нормален политик, се случи точно в деня, в който всички български граждани чуха как могат да се договарят присъди, как са се назначават магистрати”, заяви Местан.

В името на националния интерес

"Утре ще предложим на държавният глава час по-скоро да свика НС. Св. Константин и Елена е добър ден, по православния календар това е 21 май, вторник. За разлика от Бойко Борисов, президентът се опитва да се държи в полза на националния интерес". С тези думи Местан похвали Плевнелиев.

"Няма вероятност и основания изборите да бъдат касирани. Най-недоволни трябва да сме ние от ДПС, защото нашият избирател бше подложен на един небивал, грандиозен натиск. На много места бяха отчетени като недействителни съвсем коректно попълнени бюлетини", заяви Местан. 

"Отговорността ни задължава да приемем изборните резултати. Не отива точно на тези, за които работеше цялата държавна администрация, да искат касиране на вота. Ако все пак КС вземе подобно решение, изборите са неизбежни", добави лидерът на ДПС.
 

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС