Политическото мълчание след спешните консултации при президента в неделя беше нарушено частично във вторник – не за да бъдат обявени конкретни стъпки след постигнатото съгласие, а за отбелязване на лични постижения и за „тропане с крак”.

Докато лидерът на БСП Сергей Станишев обявяваше в София, че партията му е била фактор за силата и ефективността на държавата през последните дни, в Стара Загора председателят на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че той и експертите му са спасили банковата система. Нещо повече - соцлидерът прояви задоволство от това, че през последните 24 часа станало ясно, че има има държава, а бившият премиер се обяви за спасител.

В същото време лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че повече „няма да правят” кворума на парламента, а председателят на ДПС Лютви Местан продължи да си мълчи.

Сергей Станишев по време на пресконференцията в София. Снимка: Пресцентър на БСП

Ние настоявахме и бяхме много активен, експертен и политически фактор, за това българската държава да покаже сила и ефективност и гражданите да бъдат спокойни. Това е важно постижение на БСП и това наше поведение ще продължи”, заяви Станишев на пресконференция в столицата.

Бойко Борисов в Стара Загора на освещаването на новата църква "Свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски". Снимка: Фейсбук

Аз спасих банковата криза, с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал, да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките. Да кажат, дали за тази една седмица тежка криза не са разчитали не само на експертна, на цялата ми помощ. Включително главният прокурор да каже, как се борих да не се получи срив в банковата система. Да каже, дали е вярно това, което тези хора казват. Точно обратното, молехме им се да се умирят и да не се бият помежду си”, каза Борисов в Стара Загора.

Волен Сидеров пред парламента.
Снимка: btvnovinite.bg

В същия час пред парламента пък Волен Сидеров извика журналисти на спешен брифинг, на който да обяви, че лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС са вътре и се договарят задкулисно. Според него имало няколко варианта на разговор между тях - правителство в рамките на този парламент, доколко и как да се разкриват далаверите или за изработване на следизборна конструкция.

По въпроса с оставката на властта Сидеров призова премиера Пламен Орешарски да съобщи кога ще си я подаде и „ако трябва, ще присъстват”.

Попитан за приоритетите на НС и изпълнителната власт в оставащото им време, Станишев бе на друга вълна: „Ние сме ги формулирали (приоритетите) достатъчно ясно, но другите се занимаваха с друго - с политически сценарии и игри. Нека това бъде за тяхна сметка”. Той уточни, че ситуацията в страната е отложила пленума на Столетницата и събранието ще се проведе на 5 юли.

Борисов пък обяви, че темата коалиция дори не му е идвала на ум: „ГЕРБ винаги до този момент се е явявала сама на избори и за радост сме управлявали сами”.

Отделно от говоренето на партийните лидери, президентът Росен Плевнелиев увери, че на 6 август ще има служебно правителство. Запитан от bTV дали е готов със състава на служебния кабинет, държавния глава обеща, че ще застане с името и подписа си не само зад служебния премиер, но и зад всеки от министрите. Президентът обаче държи на консултациите с всички партии, изпратили свои представители в Европарламента, преди да обяви състава на новия кабинет.

Политическата криза е на път да бъде решена, защото за първи път имаме яснота – оставка, консултации и на 6 август ще има правителство. Ще сложа подпис за министър-председателя и за всеки от членовете на правителството. Мога да уверя нацията, че ще се отнеса много сериозно към своите ангажименти”, увери Плевнелиев.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство