ДОСТ заяви подкрепата си за кандидатурата на Цецка Цачева за президент. Това заяви председателят на ДОСТ Лютви Местан.

По думите му тази подкрепа не е искана. „Ако президентските избори бъдат спечелени от който и да е от левите кандидати, ще се породи риск за евроатлантическата ориентация на България”, заяви той.

В преглед на възможните кандидатури Местан беше категоричен, че е изключено е да подкрепят когото и да е от левите кандидати. Остават кандидатите на дясното – не е възможно да подкрепим Трайчо Трайков, въпреки че бях впечатлен от  дебатите, в които участва той. Но той е представител на коалиция, която носи вина за вкарването на българските крайни националисти в управлението, определени от Съвета на Европа като фашистки. Трайков е кандидат на коалиция, която вместо да заяви категорична позиция за защита на правата на гласоподавателите в чужбина, те образуваха съюз с Патриотичния фронт и като следствие ограничението за образуване на секции бе премахнато само за страни от ЕС. Те носят отговорност за това, смята Местан. Очакваме бъдещият президент да бъде институционален и да помогне за промяна в българската Конституция, да се мине заради актуалните проблеми и през ново ВНС, каза той.

За нас в тази част на света изборите са незаконни – не чух нито един от кандидатите да се произнесе по този въпрос, заяви Местан. Разбира се, че външната политика на България трябва да има балансирани позиции, но не като неутрална страна, а като такава член на ЕС и НАТО. Нито един от кандидатите за президент не покрива тези изброени три критерии и затова е естествено да се насочим към последното квадратче „не подкрепям никого”, но новината е, че няма да направим това, няма да бъдем партия на бойкота, а партия на активното участие в тези процеси, подчерта още лидерът на ДОСТ.