"Партия ДОСТ ще се регистрира в ЦИК за предстоящите президентски избори. Дали регистрацията на партията в ЦИК за участие в президентските избори е равно на издигане на  наша кандидатпрезидентска двойка – не, не е равно. Но вече създава такава предпоставка, ние ще имаме принципно готовност  да  имаме дори наши кандидати  за президент и вицепрезидент", обяви лидерът на партията Лютви Местан в Кърджали, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Той уточни, че за партията е важно след президентските избори да има приемственост по отношение на сегашния президент Росен Плевнелиев. „Най-голямата задача на ДОСТ е България да се управлява през следващите 5 години от президент  евроатлантик. Ако  се появи кандидат с такъв профил , той би могъл да получи подкрепата на ДОСТ  още на първи тур, тоест нашия партиен егоизъм би останал на заден план”, допълни Местан.

Той отново припомни, че ДОСТ е била първата българска партия, която в ранното утро на 16 юли чрез своя официална позиция остро е осъдила опита за преврат в Турция. За нас тя е съседна, приятелска страна и на всички наши срещи търсим активен диалог, както с управляващите, така и с опозиционните партии там, заяви той.

Лютви Местан се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм, ден преди срещата на българския премиер Бойко Борисов с Йълдъръм. Това пък ядоса съпредседателя на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който го предупреди, че ще настъпи „българска мина”. На това предупреждение Местан отговори днес с думите: "Това е само едно предизборно каракачанско ръмжене!"

По думите на Местан предаването на Абдуллах Бююк от нашите власти на турската страна е станало, без да бъдат нарушени международните стандарти и след правилен анализ на кабинета на Бойко Борисов. Този акт показвал, че българското правителство е имало доверие на демократичната съдебна система в Турция.

По отношение на бежанския проблем лидерът на ДОСТ е убеден, че най- добрата защита не е телената ограда, а активният диалог.

Местан обяви още, че от следващия месец партията се заема с един голям проект – ще бъдат издирени имената на всички загинали и репресирани от комунистическия режим и включени в алманах. Тази задача ще бъде поверена на българския дисидент Петър Бояджиев, който присъстваше на пресконференцията.

Тази сутрин голяма част от ръководството на ДОСТ и изселнически организации в Турция се поклониха и поставиха венци пред гробовете на Нури Адалъ, наричан българския Нелсън Мандела, и на загиналата 17-месечна Тюркян.