Допълнителни повече от 1 млн. лв. получава правителственият „Авиоотряд 28”, за да покрие текущите си разходи. Средствата се отпускат по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията с решение на Министерския съвет, взето на редовното му заседание в сряда.

Парите се осигуряват за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи в държавния бюджет.

Полетите на властта в управлението на ГЕРБ станаха обект на прокурорско разследване през лятото на 2013 г. Одитен доклад на Сметната палата показа, че някои от полетите на ГЕРБ са подписвани лично от бившия и настоящ премиер Борисов.

Скандалът избухна след новината, че с правителствения самолет е летят третодивизионният футболен отбор Витоша (Бистрица), в който е картотекиран и самият Бойко Борисов, за контрола с Чавдар (Етрополе).

По този въпрос бе сформирана и времена парламентарна комисия за проверка на ползването на „Авиоотряд 28”, както и на самолетите и вертолетите на Министерството на отбраната. Според данните от доклада й Министерският съвет е заплатил за полети с „Авиоотряд 28” 1 653 699 лева за периода 1 март 2011 до 31 май 2013 г. Тази сума не включва периода преди март 2011 г., когато Авиоотрядът е бил под шапката на Министерство на транспорта. За периода август 2009 - март 2013 са извършени 309 полета със самолети и хеликоптери на „Авиоотряд 28”.