Председателят на Европейския съвет Доналд Туск спази обещанието си да изнесе реч изцяло на български език по време на официалното откриване на българското европредседателство.

„Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световното по футбол”, заяви Туск пред препълнената зала на Народния театър „Иван Вазов”.

„Добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани – кой друг, ако не вие – потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава, вие, които никога не сте губили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион”, допълни Туск.

Той сравни Балканите и с култовия сериал „Игра на тронове” и започна речта си с цитат от Иван Вазов.

Ето какво каза той:

Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини менят се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти.

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, носят духа на днешното празненство – при всеки поглед нови, по-нови красоти.

Тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество.

Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови, по-нови красоти.

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и играта му в сериала „Игра на тронове”, отколкото с поезията на Вазов.

Историята на Балканите е по-драматична и интересна от сценария на „Игра на тронове”, макар в нея да няма дракони.

Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми.

Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз иска да превърне именно този сценарий в реалност.

Добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани – кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка – кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион.

Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте в последните години.

Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на световното по футбол.

С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите.