Смятам, че президентът Росен Плевнелиев навреме прекрати спекулациите относно кандидатурата му за втори мандат, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева предаването „Лице в лице” по bTV. По думите ѝ тя е очаквала, че президентът ще се откаже от надпреварата за още един мандат.

„Разговаряли сме с него по тази тема и мотивите му са лични”, поясни тя.

По думите ѝ тя съжалява за отказа на Плевнелиев от президентската надпревара.

„Той е истински демократ, изключително почтен човек, направил много в най-тежкия според мен мандат като президент изобщо от новата ни история”, заяви Екатерина Захариева.

Тя поясни, че се гордее, че е била част от неговия екип.

Според нея той навреме е прекратил спекулациите. „Издигаха го медийно без да е искано мнението му”, допълни министърът на правосъдието. По думите ѝ може би случилото се с президентското вето е довело до решението му да прекрати спекулациите относно потенциалния втори мандат.

Според Захариева президентът е направил изключително много за подобряването на репутацията на България в международен план.

Законът за съдебната власт винаги е бил във фокуса на президентската институция, коментира тя.

Министър Захариева каза още, че според президента няколко са важните реформи – съдебната и тази в образованието.

„От тази гледна точка той изключително много подкрепя усилията, които се полагат в съдебната реформа. Считам, че наблюдава внимателно какво се случва”, допълни тя и посочи, че не е усетила огорчение от негова страна.