Подалият оставка командващ на военновъздушните сили ген. Румен Радев обяви, че ще е свободен да прави коментари пред журналисти чак след освобождаването си от военна служба с указ на президента.

„Моля да имате предвид, че съм действащ генерал от Българската армия и мога да давам отговори, интервюта и изявления с изричното разрешение на Началника на отбраната”, написа в профила си във „Фейсбук” генералът.

Той подаде рапорт за пенсиониране преди дни, а лидерът на БСП Корнелия Нинова призна, че името му е сред номинираните за „червен” кандидат-президент. По този повод вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че е бил предупреждаван, че командващият ВВС е „политическо лице”.

Освен това той коментира, че Радев е трябвало да подаде оставка при приватизацията на авиоремонтния завод „Авионамс”, който е наложил ремонтите на самолети и хеликоптери да се извършват в чужбина.

В днешната си публикация генералът определя казаното като „нападки”.

bTV от 10 дни търси по официален ред възможност за интервю с генерала по тема, която не е свързана с неговата оставка, а именно полетите на руски самолети в опасна близост до нашето въздушно пространство. От Министерството на отбраната днес официално отхвърлиха искането ни с мотива, че ген. Радев е в отпуск.