Като стимул за потреблението
Добрев препоръча положително мислене на всички
Ръстът на икономиката на България е скромните 0,8%, но на фона на ЕС сме на 7-мо място, отчете министърът в оставка
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 18
  • 2
    6
Делян Добрев
Делян Добрев Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Икономическият министър в оставка Делян Добрев препоръча положително мислене на всички, защото така потреблението щяло да се увеличи. „Основна причина за спада на този показател през последните 4 години бе кризата и нагласата на хората, притеснението на хората от бъдещето,” отбеляза той.

„За последното тримесечие на 2012 г. България печели скромен ръст от 0,8%. На фона на оценките за Европейския съю обачез, се нареждаме на 7-мо място, като ЕС е в рецесия,” отбеляза още Добрев.

След като връчи четири сертификата за насърчаване на инвестициите, издадени през последните три месеца, Добрев изтъкна, че през февруари са били приети промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с което са дадени допълнителни привилегии на компаниите. Освен на материалните активи, като нов критерий за сертифициране е въведен броят на работните места.

Нова насърчителна мярка, по думите му, е и възстановяването на осигурителните вноски за период от 24 месеца. Освен това право да издават сертификати клас Б са получили и общините.

Той обяви, че инвестициите в България през 2012 г. са с размер 1,4 млрд. евро по предварителни данни, но увери, че след като бъдат нанесени корекции, те ще бъдат повече от предходната година, когато в страната са влезли 1,75 млрд. евро.

Добрев съобщи, че Българският енергиен холдинг вчера е започнал процедура за получаване на кредит от 250 млн. евро. В последствие кредитът може да бъде рефинансиран с облигации.

  • 2
    6
Още по темата
18 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре