Добра ли е била организацията на местния вот 2015 и какви нарушения са констатирани? Официално това питане към вицепремиера Томислав Дончев внесоха депутатите от БСП.

Близо месец след изборите от парламентарната трибуна властта призна, че нарушения е имало и обяви, че се надява да има наказани лица. Повод за въпроса на левицата бяха десетките пренаписани, задраскани и смачкани изборни протоколи. Това даде повод на левицата да говори за мръсни избори.

При отговора на въпроса си вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че вероятно е необходима реформа в Изборния кодекс, най-вече политизираната изборна администрация.

„Как да си обясним сканираните копия на протоколи на повечето секции, над 90%, изпълнени със задрасквания, поправки и дописвания. Кое е вярно и отговаря на информацията, която носят бюлетините в запечатаните чували”, попита Георги Божинов от БСП.

Дончев призна, че за част от нарушенията и проблемите причината е "откровената неграмотност", най-вече на ниво секционни избирателни комисии.

Ще установи ли някой какъв е произходът на парите, с които се купуват изборите, попита още Божинов.

В отговор Дончев заяви, че са образувани 181 производства за престъпления, свързани с изборния процес. От тях 128 са досъдебни производства пряко свързани с престъпления срещу политическите права на гражданите.

И аз се надявам да видим осъдени. Когато демокрацията се заменя с плащане, това е краят на демокрацията, отбеляза вицепремиерът.