До пет дни ще стане ясно дали партия ДОСТ ще участва в президентските избори през ноември. Днес Върховният касационен съд разгледа делото за регистрацията на формацията на Лютви Местан.

Делото стигна до върховната инстанция, след като СГС отказа да регистрира ДОСТ със странни мотиви. Сред тях е, че името на партията на турски език означава „приятел”, че повечето й членове са с турски имена и др.

Този отказ е порочен, обясниха днес от Върховната касационна прокуратура. Оттам поискаха изясняване на редица доказателства, защото учредителите на партията не са декларирали, че са български граждани, а това е задължително.

Освен това има поправяни ЕГН-та, някои декларации са без дати, а на други подписите доста си приличат. Съдът ще се изкаже по тези искания в решението си.

„Огласих писмена позиция, че няма да правим коментари, преди да чуем решението на съда. Съдът и без това е обект на много силни атаки от най-различни фактори, нека го оставим да си свърши спокойно работата”, заяви Лютви Местан.