До няколко месеца в Пловдив ще отвори врати за посетители новата зоологическа градина, като сред животните ще има и бенгалски тигър. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като заедно с кмета на града Иван Тотев и министъра на отбраната Николай Ненчев разгледаха новопостроените клетки.

Той уточни, че първите животни в зоопарка ще дойдат в дните преди Коледа, след като хабитатите получат акт 15 и акт 16. Посетителите ще трябва обаче да изчакат няколко месеца животните да се адаптират, подчерта Борисов, цитиран от БТА.

Тотев допълни, че общината ще открие процедура за избор на имена на различните животни и ще набира осиновители за тях. 

Премиерът съобщи още, че Министерството на отбраната е прехвърлил терена на бившия Корпус за тактическа авиация на Националния военен музей, където да се премести Музеят на авиацията. Теренът е с площ от 50 дка и се намира на входа на Пловдив откъм Асеновград, на място удобно за посещения и без специален превоз. 

Пловдив имаше нужда този уникален за авиацията музей, в който има над 10 000 експоната, да бъде в центъра на града, каза министър Ненчев. Той уточни, че във всеки един момент може да се започне адаптирането на терена за музейните нужди и прехвърлянето на експонатите. При положение, че имаме подкрепата и на премиера, и на кмета можем да започнем веднага, допълни военният министър. 

На въпрос кога ще започне реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград Бойко Борисов отговори, че ако няма обжалване на процедурата това може да стане още следващата седмица. Той прогнозира, че догодина по това време ще има магистрала между двата града, за което има заделени 27 милиона лева. 

Ненчев припомни, че в рамките на тази година е увеличен бюджетът на МО, стартират и два големи проекта, с 200 лева е увеличен извънредният труд за военнослужещите, които охраняват границата. Знаем, че 609 лева начална заплата не е достатъчно, но има воля да увеличим още бюджета за отбрана, допълни военният министър.