Бившият депутат от Синята коалиция, който беше изключен от СДС около скандалите с избора на конституционен съдия, Димо Гяуров очаква разследванията по скандалите с подслушването и с бюлетините в Костинброд да завършат с белезници. „Прокуратурата свърши много добра работа,” заяви той в ефира на предаването „Хрътките” по bTV.

Противоположно мнение изказа Атанас Атанасов от ДСБ, според когото работата на държавното обвинение е била преекспонирана. „Кинематографията на МВР се замести от кинематографията на прокуратурата,” коментира той.

Бъдещето на случая „Костинброд”

Димо Гяуров бе скептичен за развръзката на случая от Костинброд. Въпреки че бе категоричен, че намерените 350 000 бюлетини не са брак, той смята, че нищо конкретно няма да може да се докаже.

Според Атанас Атанасов действията на главния прокурор Сотир Цацаров изглеждат съгласувани с политическите лидери. „Всички лансират тезата, че БГ има нужда от политическа стабилност и няма време за още избори,” посочи той и препоръча разследване и на доставчиците на хартията за печатане на бюлетините, които според негова информация са свързани с ГЕРБ.

И двамата бяха категорични, че до касиране на изборите няма да се стигне.

„Контролирано изпускане на СРС-та”

Атанасов взе отношение по казуса с незаконното подслушване на политици, бизнесмени и общественици, като посочи, че през последните четири години информация, събирана със СРС-та, е била изпускана контролирано в публичното пространство.

Според Димо Гяуров политическият елит е подслушван привидно законно. „Когато знаеш, че политикът Х говори често с еди кой си, закачаш еди кой си,” обясни Атанас Атанасов в подкрепа на твърдението му.

Подчертавайки, че скандалът има криминален и политически аспект, бившият началник на Националната разузнавателна служба изтъкна, че след скандала с Мишо Бирата е бил разкрит селективният подбор на информация. „Информацията по този случай не е стигнала до поръчителя на СРС-то – прокуратурата, а само до вътрешния министър,” каза още Атанасов.

„Цветанов се опита да избяга по тъча, като каза, че нямало умисъл, но законът поставя цялата отговорност върху неговите плещи,” посочи Димо Гяуров.

Цветанов – архитект на разпада на дясното

Освен че посочиха бившия вътрешен министър с цялата отговорност за незаконното подслушване, двамата десни политици го обвиниха и за разпада на дясното политическо пространство в България.

„Решението за разцепление на Синята коалиция беше диригентската палка на Цветанов и със знанието на Борисов. ГЕРБ съумя дотолкова да подрони устоите, да унижи демокрацията, че докара хората до бяс,” заяви Димо Гяуров.

Според Атанас Атанасов един от резултатите от управлението на ГЕРБ е било връщането на власт на „комунистите” – според него и четирите партии в 42-я парламент имат връзка с режима до 1989 г.

„Борисов и Цветанов воюваха с Тройната коалиция на думи, а истинската им битка беше срещу дясното. Те успяха да победят дясното и в резултат на това ще бъдат единствена опозиция в парламента,” коментира още Атанасов.

„ГЕРБ претендираше за дясно, но не успя да убеди публиката в автентичността на десните си възгледи,” изтъкна Гяуров.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС