Няма никаква тайнственост около дейността на НСО. Службата е превърната в един скъпо платен слугинаж – това са безплатни автомобили, шофьори и охранители, които понякога изпълняват чисто битови функции.

Това каза бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров в предаването Лице в лице.

Гяуров потвърди, че НСО е най-голямата служба за охрана в Европа, като съставът й е от около 1200 души. „До сега абсолютно безконтролно се уточнява кой да се охранява, няма разписан ясен модел. Това решение се взима от трима души и системата остава същата и в новия законопроект”, поясни той. Според него кръгът на охраняваните не се намалява, но в същото време не се прави нищо за подобряване на дейността на службата.

Като пример бившият министър посочи последният пробив в охраната на Бойко Борисов – непознатият мъж, който се промъкна зад гърба му и размаха монета без да бъде спрян от НСО. „Ако живеехме в нормална държава, началникът на службата веднага щеше да подаде оставка. Това не е контролирана ситуация, а пробив”, добави още той.

Гяуров изрази притеснение, че новият закон за службите само ще фиксира статуквото, но няма да внесе реални реформи. „Не се прави онази стъпка, която можехме да направим в началото. Надявам се преди второ четене политиците да проявят разум”, коментира той.

Законът за службите

Според Гяуров забележките към новия закон за службите са възникнали, защото депутатите са объркали гласуваните законопроекти. „Когато обсъждахме тези промени при президента преди години твърдяхме, че езикът и детайлът са много важни”.

На въпроса дали други служби освен ДАНС ще имат правото да подслушва случайни граждани, Гяуров уточни, че така излиза от гласуваните на първо четене текстове. „НСО може да постави камера пред вашия дом без да знаете, за да охранява вашия съсед. Това е записано в закона, но не са уточнени специалните условия, при които това може да се случи”, обясни той.

„Така написани текстовете наистина събуждат сериозни притеснения. Надявам се това да бъде променено”, каза Гяуров.