Водещи критерии за избора ми на подуправители бяха нравствените и професионалните им качества. Това каза новият гуверньор на БНБ Димитър Радев от парламентарната трибуна при представянето на подуправителите на банката, предаде агенция „Фокус”.

Според Радев, изборът на такова ръководство ще даде така необходимия сигнал за приемственост по поддържането на финансовата стабилност в страната. Той допълни, че избирането на Димитър Костов има ключово значение. „Възстановяването на репутацията и доверието в БНБ не е възможно без подходяща кандидатура”, допълни още Радев.

Междувременно Румен Генчев от БСП заяви, че целият управителен съвет на БНБ носи отговорност за кризата с КТБ.

„Оставката на целия УС на БНБ беше подкрепена от почти всички политици, включително от ГЕРБ”, припомни още Генчев. По думите му множество премиерът Бойко Борисов, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и всички социални партньори-работодатели и синдикати са били съгласни с твърдението, че старият УС трябва да подаде оставка след казуса КТБ.

Реформаторския блок и Патриотичния фронт обявиха, че няма да подкрепят кандидатурите за подуправител на БНБ. Мартин Димитров от РБ призова управителя на БНБ да оттегли кандидатурите си. „След КТБ трябва да застане някой, който не е имал никакви проблеми с банките и е символ на сигурност”, каза още Димитров.

ГЕРБ ще подкрепи предложените подуправители

„ГЕРБ ще подкрепи екипа, предложен от Димитър Радев, защото му имаме доверие”, каза Менда Стоянова. Според нея, депутатите не бива да постъпват като пълни популисти, искайки да извлекат политически дивиденти. Стоянова защити и тримата кандидати за подуправители на Централната банка.

„Лесно е когато не познаваш структурата и закона да хвърлиш вина, лесно е да се правим на морални съдници”, каза още тя.