Очаквано, новият управител на БНБ е Димитър Радев. В парламента той събра подкрепата на 130 народни представители. Против гласуваха 16, а 34 се въздържаха. За Радев гласуваха ГЕРБ, Реформаторският блок, АБВ, БДЦ и част от ДПС. Мандатът за управител на Българска народна банка е шест години.

По време на дебатите се чу недоволство, че заплатата на предишния шеф на БНБ Иван Искров е била огромна - 45 хиляди лева на месец. Депутати поискаха прозрачност за парите на новия гуверньор.

"БНБ ще провежда политика на открит диалог с медиите, той, поне от страна на банката, ще се базира на критериите за прозрачност и публичност", заяви Радев.

Докато за Радев имаше и гласували против, то оставката на Иван Искров беше гласувана единодушно. Новият гуверньор анонсира и екипа си, който ще предложи утре в първия си работен ден на парламента.

Това са познатите досега лица - Димитър Костов, който поема управление "Банков надзор", и Калин Христов, който остава начело на управление "Емисионно".

Снимка: bTV

Новото лице е Нина Стоянова, която поема управление "Банково".

Напрежение имаше от самото начало. ДПС напусна за известно време залата, защото искали първо да чуят екипа на новия управител.

"Как ще го изберем без да знаем какъв ще бъде неговия екип. Дискредитирате избора в зародиш”, заяви Лютви Местан.

Номинираните за поста бяха отново препитани - за това дали имат нещо общо с Държавна сигурност, за политически зависимости и бъдещ екип.

Бисер Манолов бе подкрепен от 37 депутати, сред които и групата на Реформаторския блок, 10 от ГЕРБ и няколко от АБВ. 18 бяха против, но по-голямата част се въздържаха – общо 118.

Подкрепата за Виктор Йоцов бе малко по-голяма – положително гласуваха общо 44 депутати, 22 бяха против, а 104 се въздържаха.

Григорий Вазов събра 43 гласа "за”, 12 против и 118 въздържали се.

"Няма как човек, който не е фаворит в едно състезание да предлага такива кандидати", каза кандидатът за управител на БНБ Виктор Йоцов.

Независимият депутат Велизар Енчев, благодарение на свои източници в БНБ, разкри заплатата на Иван Искров. По думите му тя била близка до тази в частния банков сектор.

"Моята информация е, че Искров е получавал около 45 хиляди лв., а членовете на управителния съвет около 40 хиляди лева без да се броят бонусите в края на годината”.

Въпросът със заплатата беше коментирана и от Димитър Радев, който идва от Международния валутен фонд.

"Не знам какви са заплатите, моята заплата ще е доста по-ниска от тази, която получавам в момента или която доскоро получавах. Този въпрос ще бъде дискутиран с Управителния съвет.

"Не можеш да управляваш банкова система със 100 млрд. активи и да получаваш 100 лв. говорм за компетенции. Ние положихме доста усилия до дойде в България и да се захване с нелека задача. Вероятно не всичко е пари”, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Енчев обаче се закани да предложи законови промени и заплатата на управител на БНБ да е публична и да не надшива тази на шефа на парламента. По негови изчисления около 5000 лева.

Кой е новият гуверньор на БНБ

Снимка: bTV

Димитър Радев бе предложен за гуверньор на БНБ от ГЕРБ и беше фаворит на мнозинството. Той е бил зам.-министър на финансите. Радев е отговарял за управлението на държавния бюджет и държавните разходи от 1992 до 2001 година.

В момента ръководи мисия за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка в Международния валутен фонд. Радев има 35 години опит като финансист, три години е бил член на Надзорния съвет на „Експресбанк”, а 7 години – на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа.

По време на изслушването в Народното събрание Радев изтъкна своите три основни направления: незабавни мерки, стратегически цели и институционално развитие. Според новия управител на БНБ приоритетна задача в сферата на банковия надзор е изпълнението на пакет от мерки за неговото реформиране и развитие.

Според Радев кризата в КТБ ясно е показала, че липсват надеждни, нормативно установени инструменти за възстановяване и преструктуриране на банки.

В представянето си пред бюджетната комисия Радев е представил своя план в три етапа. Първият е подготвителен, който включва изготвяне на задание и избор на консултант на БНБ и принципи за определяне на независими одитори и оценители.

Вторият е етап Радев определя като същински и ще включва прегледа на качеството на активите, анализ на данните и изготвяне на предварителен доклад.

А третият етап е заключителен и ще включва комуникация с банките относно резултатите от прегледа, включително по отношение на потенциален капиталов недостиг, както и провеждане на стрес-тест на банковата система на база на прегледа на активите.