Ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, ще изгуби реалната власт в държавата, а ГЕРБ ще излезе от кондиция. Това прогнозира в предаването „Тази сутрин” по bTV проф. Димитър Иванов от Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”.

Основният проблем за ГЕРБ е как да съхрани властта си в оставащите до края на мандата повече от 2 години. Не допускам, че сам ще се кандидатира Борисов за президент, защото не е в негов интерес, допълни той.

Според него в парламента няма нова опозиционна на управлението коалиция, но има засилване на някои партии и сили, които са срещу мнозинството и срещу Бойко Борисов – БСП от едната страна и ДСБ от другата страна.

Според Димитър Иванов посланието на Ахмед Доган на конференцията на ДПС е било малко гневно по отношение на Бойко Борисов, което поставяло и ДПС извън възможните партньори на Бойко във властта.

Перспективата за президентските избори е непартийна фигура, издигната от обществен комитет, която след това да получи подкрепа от големи политически партии, коментира Димитър Иванов.

Според Димитър Иванов главният мотив за промените в Изборния кодекс са гласовете от Турция.

Още от Освобождението на България турската държава обгрижва българските турци и непрекъснато поддържа у тях надежда, че майката родина стои зад гърба им и е готова да им помогне, отбеляза той.

Българските турци са жертва на тази пропаганда, която идва откъм Босфора. Тя ги разсейва и подбужда надежди, че имат и втори шанс, каза още Димитър Иванов.

ДПС и ДОСТ са неравностойни формации, подчерта той. По думите му ДОСТ е опит да се отслаби ДПС и вътре да се създаде напрежение с оглед на това, че турското политическо ръководство не е доволно от недостатъчно протурските нагласи на Ахмед Доган и на ДПС. „Затова реши чрез Лютви Местан да създаде партия, която ще бъде послушна”, коментира Иванов.

Партията на Местан е инспирирана от турското политическо и държавно ръководство, допълни той, като подчерта, че опитът на ДОСТ няма шанс.

Според него определени политически и държавни сили в Турция винаги са работели подривно срещу единството на българската нация, целейки да отцепят турскоезичните българи от каузата на българщината и на българската държавност.

Заблудата за Местан беше на Ахмед Доган. Местан никога не е бил харесван достатъчно много – нито в ДПС, нито в българското общество. Около него винаги е имало някаква хлъзгавост, коментира още Димитър Иванов.

Смяната на лидера на БСП не е основният въпрос, каза още Димитър Иванов. Дали ще е Миков или друг, няма никакво значение, ако те се движат в рамките на очертаната идеология, ако продължат традициите и възстановят това, което е разрушено, подчерта той.