Списъците с вложителите на Корпоративна търговска банка (КТБ), които бяха оповестени във вторник, доказаха, че банката е работела като финансова пирамида. Това коментира Десислава Атанасова, председател на временната комисия за разследване на случващото се в банката.

По думите ѝ излиза, че донякъде е вярно, че КТБ е била банка на властта, но като че ли най-вече на съдебната власт. Това се доказва от многото имена на съдии, прокурори и техните съпруги и съпрузи в списъците.

Атанасова потвърди, че в списъците на притежателите на влогове в трезора има и хора на ГЕРБ. Важното е, подчерта тя, всички, които имат милиони левове, да бъдат проверени и попитани от медиите, как са придобили тези несметни богатства.

Тя припомни, че информацията в списъците е за последните пет години от работата на КТБ и не е ясно дали назад във времето е нямало обвързаности.

След като вчера се оказа, че БСП – Варна има над 1 млн. лв. в банкова сметка, днес председателят на партията Михаил Миков коментира, че не е знаел за този милион и тепърва ще разследва откъде е дошъл.

„В момента се опитвам да разбера къде ги тия пари“, коментира той и уточни, че е възложил на партийното счетоводство да проучи въпроса. „Ще си направим наше изследване по въпроса“, обеща лидерът на социалистите.

Тези списъци не отговарят на ключовия въпрос „кой източи банката“, категоричен е депутатът от „Реформаторския блок“ Мартин Димитров. Интересно е и кога тези хора са си изтеглили парите, дали преди фалита на банката. Ако е така, как са се досетили, попита той. Реформаторът смята също, че тези вложители трябва да докажат и откъде имат големите суми.

Според независимия депутат Георги Кадиев няма нищо лошо да имаш депозит в която и да е българска банка. Според данните, неговата съпруга е държала пари в КТБ. Кадиев уточни, че тя е имала депозит в размер на 100 хил. лв. без специални условия и това са били средства от дейността, с която се занимава. „Нейната грешка е била, че е повярвала на БНБ, когато БНБ каза, че всички банки в България са здрави“, коментира депутатът. За мен грешниците в тази ситуация не са хората, които са си вложили парите там, а тези, които са взимали необезпечени кредити, подчерта Кадиев. По думите му, банковият надзор на БНБ е бил лош, заради корупция.

Алиосман Имамов от ДПС заяви, че това, което става с КТБ, е по предварително установен график и синдиците си вършат работата.