Над 1 660 000 километра са изминали народните избраници със служебните си автомобили тази година. Това показва справка на парламента, с която bTV разполага.

41 обиколки на Земята са направили депутатите с пътувания в страната.

Най-много е изминала Невин Хасан от ДПС от Силистренския избирателен район - над 50 400 километра. Следват я Ралица Ангелова и Диана Йорданова от ГЕРБ.

Снимка: bTV

За посещения в избирателните райони, но с лични автомобили отчетените разходи за година са над 1 260 000 лева.

По-лесно се паркира

Депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов предпочита да пътува с личния си автомобил до избирателите си: „Честно да ви кажа, обемът на лимита не го знам, не съм си поставял и за задача какъв ми е лимитът, спестил съм над 350 лв. от полагащия ми се лимит за тази година”. Любител е на трабанта и има малък модел на марката в колата си.

Михов понякога сменя личния си автомобил със служебната лимузина, защото тя давала някои предимства: „Във връзка с пътувания, които трябва да бъдат в рамките на София или да бъда навреме някъде, решава проблема с паркирането”.

Новите возила – само за управляващите?

Председателите на комисии имат право на служебен автомобил като Бойка Маринска, която е пропътувала над 20 500 км. По работа, до Русе и обратно патриотът Искрен Веселинов е навъртял над 31 хиляди километра.  

В опозицията обаче има напрежение заради служебните коли.

„Само ще ви кажа, че организацията на колите на парламента е направена по начина, по който опозицията кара коли на 10 години, а новите са за управляващите”, възмущава се Красимир Янков от БСП – Лява България.

Депутатите не са надвишили годишния лимит за пътувания из страната.