Народното събрание отхвърли два отделни законопроекта за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, внесени от БСП и "Атака". Това стана след близо два часа дебати.

Срещу предложенията на БСП и "Атака" гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок, а "за" бяха народните представители от вносителите и тези на Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и АБВ.

Подоходният данък от 10% беше въведен по време на тройната коалиция, а по време на миналия парламент БСП тръгна към неговата отмяна, но до падането на Пламен Орешарски от власт това не се случи.

БСП-Лява България поставиха връщането на прогресивната скала сред предизборните си обещания с обяснението, че икономическите реалности са по-различни от тези преди кризата. Бившите им партньори от ДПС обаче продължават да защитават налога заедно с десните партии.

„За” плоския данък

Веднага след днешното гласуване, Йордан Цонев от ДПС обяви, че въпреки отказа на ГЕРБ от подкрепа на движението, днес именно неговата парламентарната група е направила така, че това гласуване да не бъде успешно.

„Заявяваме, че носим своята отговорност за съхраняването на плоския данък през 42-ро НС и това бе проява на наша политическа отговорност и последователност”, каза по-рано от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Ако плоският данък е продукт на плоско политическо мислене, определихте мисленето на тройната коалиция като плоско. Смятам, че плоският данък не беше продукт на плоско политическо мислене, а на модерно либерално мислене. Добре е тази политика на приемственост да продължи и от 43-то НС“, каза още той.

Мартин Димитров от РБ също защити плоския данък, като посочи, че големият му успех е, че създава огромни стимули за доброволна събираемост. По думите му това прави тази реформа една от най-добрите, правени в България по отношение на данъчното облагане.

„Ако ние преразгледаме една от най-успешните политики по каквато и да е причина и допуснем колебание тук, поставяме под въпрос въобще стабилността на бюджета в България”, заяви Димитров.

Той допълни, че за малки отворени икономики тази политика е особено успешна.

„Против”

„От дълги години усещането за несправедливост се налага като постоянно отношение към властта, към държавата, независимо кои партии са на власт. Данъчното облагане е част от усещането за несправедливост”, заяви по време на обсъждането лидерът на БСП Михаил Миков.

Той заяви, че 10-процентовата ставка е била въведена в момент, когато икономиката на страната е била в „горната точка” на растеж и посочи може би това е отложило за около година ефектите от кризата в България. „Такива решения обаче може да са краткосрочни”, посочи Миков.

Според думите му, българският народ живее с усещането, че болен- здрав носи – че най-ниско доходните групи носят тежестта на всички финансови, икономически и стопански неудачи с безработицата. Миков посочи, че България освен, че е от изключенията в ЕС с плосък данък, е страна която е на първо място по бедност в ЕС и е с най-висок процент бедни работещи.

"Някога мнозина са смятали, че земята е плоска, че слънцето се върти около земята и дори се е наказвало, ако това бъде оспорено. Вие, господа отдясно, сте на нивото на това късно средновековно мислене. Мина времето, в което се смяташе, че земята е плоска. Тя не е такава и плоската политика на плоското мислене трябва да бъде променена, защото това е път към развитието на страната", заяви в началото на дебатите Янаки Стоилов от БСП.

"Всяка партия има право да изживее своя катарзис", заяви Янаки Стоилов и добави, че е дошло времето българското общество да направи решителна крачка към прогресивна политика, защото това е политика на напредъка, която ще помогне да бъде преодоляно разочарованието на хората през последните две десетилетия.

И други скандали

Най-разгорещена дискусия предизвикаха идеите за промяна на ДДС. Всичко започна с предложението на „Атака” данъкът върху храни, лекарства, книги и учебници да падне, защото хората са твърде бедни.

„В момента смъртността в България е по голяма от Либерия и Сиера Леоне. Е, коя е държавата от третия свят?”, запита Илиян Тодоров.

Патриотите обвиниха хората на Сидеров, че са ги преписали. И обидите започнаха.

„За пръв път като влязохте в НС, тук бродеха педофили от вашата група, сега бродят популисти”, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Илиян Тодоров не му остана длъжен: „На Вас, господине, не Ви помня името, агент Иван ли бяхте, какъв бяхте... Русенският македонец се бил обидил”.

Председателят на парламента заплаши със санкции, но разгорещената атмосфера остана.