Депутатите не подкрепиха на първо четене антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. ГЕРБ и Реформаторският блок гласуваха в подкрепа, депутатите от БСП бяха против, а ДПС, АБВ и Патриотичният фронт - се въздържаха.

Първоначално „за” Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности бяха 102 депутати, против гласуваха 39 и 71 се въздържаха. След прегласуване 101 народни представители дадоха положителен вот, 72 се въздържаха и 38 бяха против.

Законът имаше за цел да разшири кръга от хора, заемащи висши постове в администрацията, които да декларират имотното си състояние.

Антикорупционният закон предвиждаше създаване на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което да проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. То трябва да обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации.

Преди гласуването вицепремиерът Кунева защити законопроекта като го нарече добър. „Ако искате да го направите идеален, пожелавам ви успех, ще работя заедно с вас. Това, че не сме намерили идеалния начин за решаване на проблемите, нека да не пропускаме шанса да направим доброто, а този закон дава тази възможност”, посочи тя.

„Изказванията ви в голямата си част не подставят под съмнение философията на закона. Този закон не се занимава с всичко, свързано с корупцията, а с определен набор от задачи. Дори и лошият закон е по-добър от нищо. Ако непрекъснато подозираме, че този закон ще бъде изкривяван това няма да доведе до положителен край”, добави Кунева.

Преди нея Радан Кънев се обърна към депутатите да не крият страха си от разследване на корупцията, имущественото им състояние и връзките с бизнеса. Излезте и кажете: „шубе ме е, притеснява ме това бюро. Недейте да хулите хората”, добави още Кънев.

По време на дебатите по законопроекта, депутатите отправиха редица остри критики срещу него, като основно заявиха, че Антикорупционият закон дава инструмент за политическо изнудване. От опозицията нарекоха законопроекта „лов на вещици”

Критики по него се чуха обаче не само от опозицията, но и от депутатите от Патриотичния фронт и АБВ. Валери Симеонов каза, че многократно са молили Кунева да промени спорен текст, според който проверка ще може да започва при всеки анонимен сигнал, но това не е станало.

След случилото се в парламента Меглена Кунева каза, че сред депутатите не е имало воля. Тя увери, че ще направи опит да прокара отново подобен закон.