Депутатите окончателно сложиха кръст на политическото номадство в парламента. Това стана с промени в правилника на Народното събрание, забраняващи на независимите не само да сменят групата, в която членуват, но и да създават нови.

Отцепниците вече ще са лишени освен от право да сменят партията, и от възможността да образуват собствени групи. Оказа се, че твърде много депутати претендират да са автори на тази идея.

„Това е предложение, с което се слага край на парламентарното номадство”, похвали се от парламентарната трибуна Мая Манолова от БСП.

„Остро възразявам срещу опитите ви да си присвоите това предложение”, настоя Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Като се опитат да ги присвоят от БСП, може да се стигне до гласуване против”, предупреди народният представител от Реформаторския блок Петър Славов.

След спора за авторството текстът беше приет и бившият член на „Български демократичен център” Ана Баракова беше осъдена на вечна парламентарна самота, а закачките в зала продължиха с партийно-цветова символика.

Скандал избухна и заради комисията за контрол на службите, защото ГЕРБ се прие тя да се сформира на паритетен принцип. Така според БСП тя ще се домиинра изцяло от ГЕРБ. „Ще информирам „Протестна мрежа” за действията на тези, с които до вчера беше на улицата”, заплаши Мая Манолова.

Глусувано беше и всеки депутат да може да членува само в две комисии и да председателства само една.