Представлява ли разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии промяна във формата на държавно управление и каква трябва да бъде числеността и разпределението в прокурорската и съдийската квота? Тези два въпроса отправиха към Конституционния съд (КС) 144 народни представители, предаде БГНЕС.

Искането за тълкование бе внесено от народните представители Данаил Кирилов от ГЕРБ, Борислав Борисов от АБВ, Станислав Анастасов от ДПС, Красимира Ковачка от БДЦ и др. Допитването до КС беше едно от условията за част от депутатите, за да се подпишат под последния проект на изменение на основния закон.

Данаил Кирилов подчерта, че се надява Конституционният съд  да се произнесе до средата или края на септември. На въпрос какво ще се случи, ако отговорът бъде отрицателен, депутатът от ГЕРБ отговори, че Народното събрание ще трябва да се съобрази с решението.

"След много прецизен анализ смятаме, че така зададените въпроси трябва да получат отговор", поясни Кирилов и добави, че НС като законодателен орган има интерес от тълкованието.