От следващата седмица народните представители вече ще могат да се записват в групите за приятелство. Те ще избират между 79 групи, които осигуряват контакти през граници и океани.

За разлика от парламентарните комисии не носят допълнителни доходи на депутатите. Но за това пък, ако се сприятелят с дадена страна, могат да участват в дипломатически визити зад граница.

Няма ограничения в колко групи за приятелства може да участва един депутат и за това парламентарната история помни случаи, като този, на ексдепутата от ДПС (и съосновател на НПСД от Реформаторския блок) Касим Дал, който участваше в 54 групи.

Депутати от всички страни, обединявайте се!

Франция, Германия, Бразилия, Египет, Индонезия. Това са само част от страните, с които депутатите могат да търсят приятелство. И така да завържат връзки с парламентаристи зад граница.

„Това не е туризъм както го нарича някой, а си е чиста проба работа. Зависи кой как се отнася към нея, ако някой се отнася на принципа „Гъз път да види” е вече друго нещо.", смята Таско Ерменков от БСП-Лява България.

Депутатите могат и да не владеят езика на страната, към която имат интерес. Има народни избраници обаче, които предпочитат да могат да водят разговор с чуждестранните си колеги.

Имаше идея да се ограничат депутатите да се сприятеляват безразборно и да могат да участват само в три групи.

„Парламентарна делегация беше изучавала практиките за борба с корупцията в ЮАР и Кения или в някакви други екзотични точки по света”, разказа Мая Манолова от левицата.

Навремето социалистът Страхил Ангелов заради приятелството си със Сирия беше обвинен, че подкрепя режима на Асад. „Ние нямаме традиция нито в партията, нито в семейството да подкрепяме да се убиват хора за петрол и пари.", категоричен бе той.

Напрежение назря и заради пътуване на депутати на своя глава до Тайван, която ние не признаваме.

За депутатите 2015 г. ще донесе не само нови контакти, но и една съществена данъчна промяна. От 1 януари догодина двете трети от парите, които получават над заплатите си за сътрудници например ще се облагат с 10% данък по закона за корпоративния данък.