След дни и часове наред заседания Изборният кодекс вече е приет. На финалната права депутатите смекчиха правилата за гласуване на българите зад граница. Референдумите пък ще се провеждат по старите правила.

Парламентът коригира пълната забрана за разкриване на секции извън посолствата и консулствата в чужбина. Със 105 гласа "за", 29 "против" и 1 въздържал се депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс, с които ревизираха предишното си решение.

Забраната за разкриване на секции извън посолствата и консулствата в чужбина остана в Изборния кодекс, но бяха добавени някои изключения. В населените места на държавите-членки на Европейския съюз, в които няма дипломатическо или консулско представителство, ще се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления за гласуване, прие окончателно парламентът.

С решение на Централната избирателна комисия по предложение на Министерството на външните работи ще се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 млн. жители на държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство.

Четин Казак от ДПС поиска да не се предлага корекция, а отмяна на абсолютната забрана за разкриване на секции извън дипломатическите и консулски представителства в чужбина.

Петър Славов от Реформаторски блок посочи, че приетите днес текстове дават възможност едно неправилно решение да бъде санирано, да се откриват секции и нашите сънародници в чужбина да гласуват.

В отрицателен вот председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че е гласувал против, защото текстът е антидемократичен. По думите му в новия Изборен кодекс има много антиконституционни текстове, приети извън парламентарния правилник.

„ГЕРБ стана заложник на популисти и откровени националисти, но за съжаление не е само ГЕРБ, а цяла България и всички български граждани, които живеят зад граница, коментира Карадайъ. Според него най-потърпевши от тези промени са българските граждани, които живеят в Турция, САЩ и Канада.
След приемането на тези текстове депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала.

Парламентът отмени и гласувания вече текст от промените в кодекса, според който не се допускаше произвеждането на избори и гласуване по национален референдум в един и същ ден.

Остава сегашната разпоредба на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, според която ако в една година има национални избори и национален референдум, те трябва да се произведат на една и съща дата.

Веднага след приемането на измененията премиерът Бойко Борисов коментира във Фейсбук с възможността да се гласува на национални избори и референдум заедно се спестяват много средства.

„За мен е важно всеки лев на държавата да бъде оползотворен по най-добрия начин за народа. Затова още в сряда на Министерски съвет тези спестени пари ще бъдат разпределени към Северозападна България и третокласните пътища на най-нуждаещите се региони - Видин, Враца, Монтана”, пише министър-председателят.

След като депутатите окончателно приеха промените в Изборния кодекс, те излязоха във Великденска ваканция.