Депутатите приеха да има таван от 35 секции за гласуване в чужбина.

Изборният кодекс беше отворен за поправки за пореден път след недоволството на българите зад граница и след президентско вето, макар то да беше отхвърлено. 

Депутатите поставиха и още едно условие при гласуването в чужбина – ще бъдат необходими поне 60 заявления за откриването на секция. Става въпрос за слагане на урни извън дипломатическите ни представителства.

Изискванията преди бяха повече заявления и зависеха от това дали избирателите са в Европейския съюз или извън него.

Поредното отваряне на Кодекса доведе до общо седем законопректа. Остана само един – на управляващото мнозинство.

От там обясниха защо се спряло на числото 35 за секциите в чужбина.

„Това число има своята логика и своето обяснение от досегашната практика и данни за максималната избирателна активност в държавите, в които е имало най-голям интерес от българите да гласуват – Англия, Испания, САЩ, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

БСП се зачудиха защо променят Кодекса на Мая Манолова и прогнозираха нови поправки наесен.

„Защо трябваше да променят нещо, което работеше?“, попита депутатът Филип Попов.

„Винаги, когато правите Изборен кодекс, ви бием“, коментира Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Основните противници на измененията бяха от ДПС и ДОСТ с аргумента, че това е поредният Изборен кодекс, насочен срещу избирателите им. От двете партии призоваха президента и този път да се намеси.

„Днес пишете най-мракобесната страница в съвременната история на България като с един замах заличават определението демократична“, заяви председателят на ДОСТ Лютви Местан.

„С това гласуване отново нарушихте конституцията“, каза и депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Опозицията обвини ГЕРБ, че прави отстъпки, за да запази Патриотичния фронт (ПФ) като коалиционен партньор.

„Чрез този закон се стигна до този етап, че с извиване на ръце може да се стигне и до счупване на тези ръце“ каза Тунчер Кърджалиев от ДПС.

„Патриотичния фронт извивал ръце. Аз не помня такова нещо. Ръце извива ДПС 26 години“, съпредсадтелят на ПФ Красимир Каракачанов.

И този път ДСБ се разграничи от останалата част от Реформаторския блок. Опитаха заедно с независимия Георги Кадиев да върнат режима за вота зад граница от времето на Мая Манолова, но не успяха.

Сънародниците ни зад граница ще изчакат и второто четене на Изборния кодекс, преди да решат как да реагират. Те обаче повториха, че не приемат тези поправки и настояват за по-лесен достъп на българите зад граница до гласуване.