Парламентът прие окончателно Закона за Националната служба за охрана. Повече от 20 години тя работеше само по правилник. След промените НСО ще бъде специализирана военизирана служба. Служителите й ще могат да задържат нарушители и да претърсват.

При изпълнение на служебните си задължения офицерите и сержантите от Националната служба за охрана могат да използват физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати само когато това е абсолютно необходимо, решиха народните представители.

Определени са и случаите, при които това е абсолютно необходимо - при нападения срещу охранявано лице или служител на НСО при, по повод и във връзка с изпълнение на функциите му; при противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане; при задържане на застрашаващо сигурността лице, което не се подчинява на разпореждане или оказва съпротива на служител от НСО.

Забранява се използването на физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени, записаха депутатите. Те уточниха, че забраната не се прилага в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.

Службата получи правомощия да осигурява държавна охрана и за лица извън  заемащите висши държавни постове.

Сред охраняваните от НСО ще са и „други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната”, решиха още депутатите.

Именно този текст предизвика и най-големи спорове за това кого ще обслужва законът.

„Нека комисията, която взима решението, че тези лица имат нужда от охрана, да прецени дали тези лица разполагат със средства да си осигурят охрана. Защото ако са заможни или представляват съответни общности, НПО, вероизповедания... и имат средства за охрана - не бива държавата да харчи пари за това”, категоричен беше Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

„Да не се правим на хора, които уж не разбираме. Става дума за главния хидролог на България. Това означава, че ако се приеме текстът на закона, ще узаконим охраната на този хидролог, чието основно занимание е да гуляе по софри”, коментира Валентин Касабов от Патриотичния фронт

Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата. Специализиран транспорт се полага и на лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател - до 4 години след освобождаването им от длъжност, предвижда още законът.

Срещу този текст възрази Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Дадохте 4 години безплатен транспорт на Орешарски, обърна се той към народните представители.

Депутатите от БСП напуснаха пленарната зала още в началото на дебатите, след като мнозинството не прие искането й НСО да бъде подчинена на правителството, а не на президента.