Парламентът разгледа на първо четене девет законопроекта за промени в Наказателния кодекс. Депутатите подкрепиха шест от тях и отхвърлиха три.

Одобрение получиха по-високите санкции за престъпления на пътя, предизвикани след употреба на алкохол и наркотици, както и произшествия с МПС на площи само за пешеходци, паркове или детски площадки.

Отхвърлени бяха предложенията за наказания за предизборна агитация на език, различен от официалния. Идеите на Волен Сидеров за разширяване на полето на неизбежна отбрана и криминализиране на публичните демонстрации на хомосексуална ориентация не срещнаха подкрепа.

Народните представителите подкрепиха увеличаване на размера на наказанието лишаване от свобода за престъпления, свързани с пътни инциденти, причинени след употреба на алкохол и наркотици, по предложение на Цецка Цачева (ГЕРБ).

Според законопроекта, внесен от Петър Славов /РБ/, по-тежка наказуемост ще има и за произшествия с моторни превозни средства на площи, предназначени само за пешеходци или в паркове, градини и детски площадки в населените места, на територията на които движение на МПС не е разрешено.

Сред останалите одобрени законопроекти са два на правителството. Първият включва промени, свързани с транспонирането на Директива за борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография.

Вторият цели въвеждане на изискванията на Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН от 24 септември 2014 г. за заплахите за международния мир и международната сигурност, предизвикани от терористични актове.

С оглед осигуряване на по-пълна наказателноправна защита срещу тероризма се предлага включване в състава на чл. 108а, ал. 1 от Наказателния кодекс на онези компютърни престъпления, които прерастват в кибер-тероризъм.

Отхвърлен е проектозаконът на Валери Симеонов от Патриотичния фронт, който предвиждаше санкция до три години затвор и глоба за предизборна агитация на език, различен от официалния.

Другите отхвърлени законопроекти са на Волен Сидеров. Единият предвижда разширяване на приложното поле на неизбежната отбрана.

С другия се предвижда създаване на нов състав на престъпление, с който да се криминализира публичното манифестиране на хомосексуална ориентация или принадлежност чрез организация или участие в митинги, шествия и паради или чрез средствата за масова информация и интернет.