С 53 гласа "въздържал се" и 27 "против" парламентът не прие предложението на Патриотичния фронт за годишен тест за наркозависимост на депутатите. То е част от обсъжданите правила за работа на 43-тото Народно събрание и бе подкрепено от 30 народни представители.

След като първоначално бе приета, при прегласуване беше отхвърлена идеята на Валери Симеонов за текст, който да забранява на депутатите да внасят в сградата на парламента хладно, огнестрелно оръжие, взривни или отровни вещества. Зам.-председателят на ПФ напомни за случая от миналото лято, когато лидерът на "Атака" Волен Сидеров дойде на работа с пистолет.

Юлиан Ангелов - един от авторите на идеята, обясни, че не е редно в НС да има депутати, зависими от наркотици, и подчерта, че, например, шофьорска книжка се получава срещу свидетелство за съдимост. Трябва да докажем, че сме психично здрави хора, подчерта депутатът и обеща да си направи самостоятелно такъв тест и да представи резултата в пленарната зала.

Лидерът на ДПС Лютви Местан увери, че депутатите от Движението са последните, които могат да се притесняват от подобен тест, тъй като в това отношение ислямският канон е особено строг. От ДПС обаче гласуваха предимно с „въздържал се”.

Местан първо настоя да се чуе здравният министър дали, ако бъде гласувано предложението, няма да бъде в нарушение на международни договори, по които сме страна.

Най-големи противници на идеята за наркотест бяха от левицата. С аргумента, че той би принизил НС като орган, Филип Попов от "БСП лява България" призова да не се стига до крайности. И иронизира - по тази логика е добре на входа на НС да сложим и по един дрегер.

Десислав Чуколов от Атака обяви, че партията му е против всякакъв вид зависимости на депутатите и поиска не веднъж, а четири пъти в годината те да се подлагат на тест. За забраната за носене на оръжие в парламента Чуколов заяви: „Когато е мъж, си носи оръжие, когато не е мъж, ще идва с памперс”.

Депутатите спориха и кои думи могат да обидят колегите им. „Ако аз кажа, че министър Московски прилича на мангал, това обида ли е”, попита Илиян Тодоров от „Атака”.

Народният представител не може да използва служебното си положение за получаване на специални привилегии и придобивки, предвиждат обаче одобрените текстове от правилника за работа на новия парламент.

В качеството си на депутат той не може да приема подаръци, освен ако са протоколни и на стойност до 1/10 от основната му месечна заплата - около 270 лв. Подаръците над тази стойност трябва да се предават на Народното събрание и да се обявяват в публичен регистър на парламента. Народните представители не може да използва служебното си положение и за рекламна дейност.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец