Депутатите одобриха падането на тавана на избирателните секции. Това стана на първо четене с промените в изборния кодекс, предвиждащи ограничението от 35 секции за страни от ЕС.

С новите текстове се дава възможност за поставяне на втора урна в секциите в чужбина и се променя отчитането на вота "не подкрепям никого" на мажоритарни избори, който вече ще участва при определяне на резултатите.

Приетите днес три законопроекта за изменение са на внесени от Красимир Велчев от ГЕРБ, от Димитър Делчев (Реформаторски блок) и на Найден Зеленогорски (РБ), и отхвърлиха останалите девет.

Без подкрепа остана предложението, внесено от левицата, за премахване на квадратчето "не подкрепям никого", както и искането на АБВ общият брой на избирателните секции в чужда държава да не надвишава 55.

От ДПС повдигнаха въпроса за предсрочни избори напролет. „Това управление е порочно заченато, това управление е идеологическо кръвосмешение и час по-скоро трябва да приключи, като едно семейство сте, но Семейство Адамс, изборите през април, май месец нямат алтернатива”, заяви депутатът Тунчер Кърджалиев.

И квадратчето в бюлетината също беше повод за размяна на реплики. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов каза, че от ГЕРБ предлагали гласовете „не подкрепям никого" да се зачитат за всички видове избори. Реформаторите обаче се притеснили, че така се вдига прага за влизане на малките партии в парламента.

Кодексът беше засенчен за кратко от предизборни лозунги и размахване на документи с тайно съдържание за приватизационни сделки и заплахи за среща в съда.

След гласуването депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси се събраха на заседание, за да обобщят приетите законопроекти за изменение на Изборния кодекс в един общ доклад. Предвижда се измененията да бъдат приети на второ четене през следващата седмица.