Временната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2014 г.

С актуализацията на държавния бюджет за 2014 година, изготвена от кабинета "Борисов" се предвижда рекорден дефицит в размер на 3.7%. Промените в Закона за държавния бюджет позволяват и изтеглянето на нов държавен дълг до 4.5 млрд. лева.

В актуализацията са заложени са по-ниски приходи с повече от 1 млрд. лева от тези в рамката, изготвена от Пламен Орешарски, както и близо 280 млн. лева по-високи разходи.

В мотивите към проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет се посочва, че най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи, където над 80% от разходите се формират от разходите за персонал.

Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата на МВР за 2014 г. е в размер 125.7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014 година.

Оптимизирането и преструктурирането на разходите на МВР може да се осъществи единствено чрез структурирани реформи в министерството, което не може да се случи в краткосрочен план да края на годината.

По бюджета на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат предоставени средства в размер на 50 млн. лева, от които 36 млн. лева за помощи за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане и 14 млн. лева за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика.

Министерството на здравеопазването ще получи още 24.2 млн. лева, а 100 млн. лева ще бъдат дадени на НЗОК. 16.4 млн. лева отиват за регионалното министерство, 16.4 за земеделското и 5 млн. лева за правосъдното ведомство.

Ремонт на бюджета на НЗОК – без дебати

Допълнителни средства за Фонда за гарантиране на влоговете, за Здравната каса, както и за дупки в бюджета на различните министерства. По тези въпроси преди започна да работи Временната парламентарна комисия, която разглежда актуализацията на бюджета. Депутатите одобриха отпускането на 100 млн. лв. за НЗОК.

Актуализацията беше одобрена без дебати сред членовете на бюджетна комисия. За здравноосигурителни плащания, здравноосигурителни продукти за домашно лечение и диетични храни за специализирани медицински цели ще бъдат 25 млн. лева.

За здравноосигурителни плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ ще отидат 10 млн. лв.

За лекарствена терапия при злокачествени образования отиват 15 млн. лева, а за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ 50 млн. лв.