Депутатите избират днес омбудсман с таен вот. Кандидатите са двама - настоящият омбудсман Константин Пенчев, който беше издигнат за втори мандат от Реформаторския блок, и социалистката Мая Манолова, предложена от БСП.

Процедурата за избор на омбудсман е предвидена за началото на днешното заседание на Народното събрание. Двамата кандидати ще бъдат представени накратко от политическите сили, които ги издигат и ще се проведе дебат в пленарната зала.

След това депутатите ще гласуват за един от тях в импровизирани секции в зала "Запад" на парламента. Още от сряда в ранния следобед залата беше оборудвана с тъмни стаички и урна. На вратите бяха разлепени и списъците с имената на народните представители по азбучен ред, разпределени в три секции.

Всеки депутат на влизане в залата ще получи празен плик, в който ще сложи бюлетината с избраното от него име. Когато приключи тайното гласуване, деветчленната комисия, която беше избрана за провеждане на тайното гласуване за омбудсман, ще започне преброяване на гласовете.

Председателят й Евгени Стоев (ГЕРБ) ще обяви резултата от трибуната на парламента. За да бъде избран, бъдещият омбудсман трябва да е получил повече от половината подадени гласове.

Очаква се Мая Манолова да бъде подкрепена от БСП, Патриотичния фронт и голяма част от депутатите на ДПС. Ръководството на ГЕРБ призова депутатите си да гласуват по съвест.