Оказва се, че преди да седнат на депутатската банка, много от народните представители са били треньори, навигатори и психолози.

Иван Станков е депутат първи мандат. Иначе цял живот е бил зооинженер и признава, че новото поприще му е малко неестествено.

„Целият живот ми е отдаден на тая професия. Създал съм порода овце, с животни се занимавам, а това е голяма тръпка. (...) Южно български коридел, но, за съжаление, вече много малко бройки са останали”, казва той.

И докато едни са посветени на животните, други предсказват бъдещето. Но - с научни методи. „Климатичните промени ще продължават да са основни, че до 20 години ще има безпилотни коли”, категорична е футурологът Марияна Тородова.

За някои депутати обаче парламентът е голяма сцена и всеки влиза в роля. Клиничният психолог Иван Иванов се опитва да не поставя диагнози по време на заседание, но не винаги успява.

„Има хора които са истерични, както се казва на трибуната цъфтят. Има хора нарцистични, това е свързано и с истерията. Има хора, които ситуацията в НС доста ги потиска”, анализира той.

Сред другите интересни депутатски професии са и одитор, кинезитерапевт, теолог, треньор и корабен навигатор.

Освен интересните и екзотични професии, все пак най-често депутатите са лекари, юристи, инженери и икономисти.