Заради местните избори в кулоарите се обсъждат два варианта за депутатската ваканция. При единия депутатите няма да почиват, а при другия – ще почиват две седмици повече.

Въпреки че пленарната зала трябва да вземе решение, управляващите вече мислят как да съвместят ваканция и избори. Вариант 1 - августовската ваканция през септември.

Има и вариант 2. Той дава повече ваканция, за да не се толерират по време на изборите партиите в Народното събрание, които ще получат повече медийно време.

„Две седмици преди изборите парламентът да бъде пуснат в отпуска, защото при местни избори депутати липсват”, обясни предложението депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.

В другите партии идеята за работа без ваканция не се приема добре.

„Няма такъв прецедент да се мести ваканицията. А някой ако иска да агитира, ще намери начин”, коментира Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

„Ние имаме семейства и деца. Искаме когато децата са във ваканция, да ходим и ние”, заяви и Георги Кадиев от БСП.

И въпреки че повечето депутати не са съгласни да се лишат от лятната си почивка, всички са категорични – злоупотреба с депутатски коли и екстри няма да се допуска. „Това е пълен абсурд по време на избори да се ползва държавно имущество за партийна агитация”, подчерта депутатът от БСП Петър Кънев.

Призивът на премиера министрите да не участват в предизборната кампания не срещна разбиране. „Като политическо лице може да участва в каквато си иска кампания”, смята Мартин Димитров от реформаторите.

„Този призив на премиера е малко удар в празното, защото всеки може да постъпи както реши”, каза и независимият депутат Велизар Енчев.

Местните избори вероятно ще се проведат на 25 октомври или 1 ноември.