Платена критична публикация срещу ръководството на Реформаторския блок в търновски медии сблъска дясното обединение и ГЕРБ. Хората на Борисов отричат да имат общо със случилото се, но така и не стана ясно кой стои зад материала „Гражданският съвет на реформаторите излезе „Отвъд РБ”, публикуван вчера първо на сайта на Дарик – Велико Търново.

В него един от учредителите на съвета, доц. Светлозар Влайков, е цитиран да казва на пресконфенреция, че „ценностите, които бяха в основата на учредяването на Реформаторския блок, бяха подменени”. Той атакува лидера на ДБГ Меглена Кунева, а по време на същото събитие бившият областен координатор на ДСБ Стефан Спасов е критичен спрямо Радан Кънев.

От текста става ясно, че напусналите Гражданския съвет вече се назовават с името „Отвъд РБ” и подкрепят кандидата за общински съветник от ГЕРБ Нейко Генчев. Статията е маркирана като платена публикация.

В студиото на „Лице в лице” депутатът от РБ Димитър Делчев нарече публикацията „клеветнически материал” и посочи, че целта му е била да злепостави блока. Реформаторите направили свое проучване, от което станало ясно, че текстът е платен от местната структура на ГЕРБ. „Ние не сме разследващи органи, може да се окаже, че не е така, но всички данни сочат това”, отбеляза Делчев.

Той допълни, че дясното обединение е изпратило официално писмо до председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, с което се отправя запитване дали има промяна в позицията на мандатоносителя за позитивна предизборна кампания в общините, където се състезават партии от управляващата коалиция.

„За нас кампания се води с идеи, хора, позиции – когато влезем в системата на черния пиар, тя се разрушава”, заяви Делчев.

От думите му стана ясно, че вероятно недоволството на бившите членове на гражданския съвет е свързано с подреждането на листите преди местните избори.

Не сме ние

Директорът на пресцентъра на ГЕРБ Никола Николов се включи в предаването, за да заяви категорично: „Изнесената информация по никакъв начин не отговаря на истината”. По думите му нито централното ръководство, нито това на великотърновската организации не е финансирало материали срещу опоненети.

Той призова „да не се правят внушение, да не се цитират твърдения, които не са проверени”. Николов призна, че с Дарик е сключен договор за медийно партньорство, но конкретната публикация не влиза в него.

„Аз приемем отговора на г-н Николов и искрено се надявам да е такъв. Може да е всичко, факт е, че нашите колеги са проверили, факт е, че не сме разследващ орган. За нас е важно да знаем, че тази кампания ще се води позитивно”, заяви Делчев.

Нито той, нито Николов обаче не дадоха да се разбере кой е платил публикацията, в която напоително се коментират ред политически и кадрови решения на РБ в региона.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете