Денят след като АБВ мина в опозиция така и не даде отговор на най-важния въпрос: ще има ли предсрочни избори.  Новият социален министър ще е ясен до дни, а министърът и вицепремиер в оставка Ивайло Калфин официално си взе сбогом с кабинета.

Това стана в приятелска атмосфера, като взаимно си благодариха с премиера. След това той уточни и защо си тръгва – за да остане верен на партийната дисциплина. По думите му, в министерството никога не са били подлагани на натиск за вземане на едно или друго решение.

В последната си пресконференция като социален министър той даде да се разбере, че обща президентска кандидатура между БСП и АБВ е възможна.

Какво успя да свърши

Калфин и екипът му въведоха промени в пенсионната система и в изплащането на социалните помощи. Не успяха обаче да реформират системата на ТЕЛК.

"Аз лично съжалявам, че няма да съм този, който ще доведе докрай, това което започнахме в тази област", каза той на заключителния си брифинг в МТСП.

Калфин заяви, че все още не е решил какъв път ще поеме. Оптимист е, че предстои раздвижване в лявото пространство и подобряване на диалога между АБВ и БСП, но е категоричен, че не това е причината партията му да излезе в опозиция.

Калфин начерта две възможности пред кабинета - да се активизира, включително чрез персонални промени, или да изгуби доверието. Заедно с него си тръгват и 3-ма от 4-мата заместник-министри във ведомството.

Иначе днес от властта се оттеглиха и двама заместник-министри на АБВ - на младежта и спорта Нина Найденова и на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов.

От заеманите постове са освободени и няколко заместник областни управители.

Кой идва след Калфин

Спекулациите и днес сочат Тотю Младенов, който беше социален министър в първия кабинет на Борисов, сега е негов съветник. Други спрягани имена са това на настоящия вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев и Деяна Костадинова, която беше социален министър в служебния кабинет на Марин Райков.

Според източници на bTV, най-голяма е вероятността поста да бъде зает от Томислав Дончев.

Последиците

Оставката на Калфин и решението за оттегляне на АБВ от властта очаквано провокираха бурни спорове в първия работен ден на депутатите след ваканцията.

Въпреки, че остават без един партньор ГЕРБ увериха, че единствените избори, за които се готвят са президентските наесен.

БСП и ДПС обаче са готови за предсрочен вот. Реформаторите ги заподозряха в сформиране на общ „путинистки” блок с АБВ.

Самите АБВ не казаха и дума в залата, говориха пред медиите.  Отхвърлиха и обвиненията, че си тръгват защото ще станем независими от руския газ. „Нито има връзка с Корнелия Нинова, нито има връзка с енергийни проекти, просто решение на партийното ръководство”, подчерта Кирил Цочев.

А дали депутатите от АБВ, които заемат ръководни постове в парламента ще ги напуснат ще стане ясно след висшия партиен форум на партията в неделя.

Защо АБВ оттегли подкрепата си за кабинета?