Депутатът Делян Пеевски, който по отсъствия от пленарна зала може да се конкурира единствено със своя почетен лидер Ахмед Доган, получи втора еврономинация. След като областната структура на ДПС в Кърджали го издигна като кандидат за евродепутат, такъв избор са направили и в Смолян, стана ясно от съобщение на пресцентъра във вторник.

Интересен би бил отговорът на въпроса с какво Пеевски, който явно не се чувства длъжен на своя избирател, поставил го парламента, и който не успя да покаже колко добър „млад професионалист с изключителни управленски качества” е като блиц шеф на ДАНС, събира симпатии сред електората на ДПС. Факт е обаче, че в малкото си публични изяви медийният магнат в „сиво” неведнъж е използвал експресивни вербални умения на ръба на заканата, които имат своя възторжен ефект. Справка - речта му пред избиратели в Крън от миналата година, когато им обеща, че повече никой няма да ги „страхува”.

Досега от ДПС пряк отговор на въпроса дали Пеевски ще влезе на избираемо място в листата на движението не е имало. Зам.-председателят на партията Камен Костадинов обаче коментира в „Тази събота”, че Делян Пеевски е човек с добър авторитет в средите на ДПС и е познат в цяла България, затова и не е изненадващо, че влиятелната кърджалийска организация на партията го номинира за евродепутат.

По думите му през последните месеци медийният магнат и неуспял шеф на ДАНС е пътувал из страната и е отговорил на въпросите, които местните структури са имали към него. „Виждат го, пипат го, малко по-едричък е”, картинно описа Костадинов срещата на партийния актив с реалния образ на народния избраник.

И макар че Пеевски е посочван като силно харесван сред електората, на сайта на ДПС липсват негови снимки сред избиратели, каквито обикновено са лесен инструмент за "сближаване" на политиците с хората.

Ако оставим лансираните външни симпатии към Пеевски, друг основен момент е рефренът, който се използва от председателя на ДПС Лютви Местан покрай избори, и който повтаря, че в движението ръководството се съобразява с предложенията на областните структури и не реди еднолично листи.

В „играта” на евровота влиза и успехът в последния момент на ДПС, които с с подкрепата на БСП, прокараха „преференциалния вот”, при който, ако избирателят не посочи предпочитание за кандидат в листата, за такъв ще се смята този, който е на първо място. На практика това запазва подредбата на партийната листа, както я е направила централата.

Ако пък разчита на името на Пеевски, който поставя тежко съмнение в изпълнението на задълженията си като бъдещ евродепутат, предвид работата му като такъв в България, движението може да го използва удобно за „совалка” в постигането на целта си – три мандата в Европейския парламент.

Неколкократно Делян Пеевски влизаше и в доклади и коментари на Европейската комисия и нейни представители, където концентрацията на медии около него бе посочвана като лоша практика. Друг аспект е как би било гледано в Европейския парламент на подобен генератор на негативи.

Иначе нереализираният шеф на сигурността е сред други предложения на ДПС-Смолян като министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, председателя на младежката организация на движението Илхан Кючук и настоящия евродепутат проф. Владко Панайотов. Номинирани са още Емине Гюлестан, която е съветник във Външно министерство, Севим Мусак - юрист от Мадан, Емилия Торманова-Сечкова от златоградското село Старцево - по професия счетоводител и Велин Велев – икономист от община Доспат.

В съобщението се посочва, че номинациите за евродепутати са се излъчили на разширеното областно събрание на ДПС – Смолян. В него са взели участие председателите на общинските структури, младежките лидери, представители на женските дружества и народният представител Мустафа Карадайъ.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)