Държавният глава Румен Радев застава пред съда през април. Той е първият президент, призован като свидетел.

Днес Софийският градски съд даде ход на делото за миговете срещу ексминистъра на отбраната Николай Ненчев, който е обвинен в престъпление по служба.

За първи път по време на предизборна кампания кандидат от листите влиза в съдебна зала. И то като подсъдим. „На мен ми се струва, че точно това дело е знаково в този смисъл. Защото в обвинителният акт чух повече от 5, 6, 7 или 8 пъти това, че съм накърнил интересите на Русия и на МиГ, което е твърде странно”, заяви Николай Ненчев.

Никой друг не чу обвинителния акт, който беше засекретен по искане на прокуратурата. Съдът не поддържаше тази теза, но обвинението отказа да свали грифа секретно.

„Ще стане достояние на по-голям кръг лица информация и сведения, които представляват държавна тайна за отбранителната способност на републиката”, заяви прокурорът от СГП Дойчо Тарев.

Обвинението твърди, че по заповед на Ненчев два договора с руската компания РСК МиГ за 7 милиона лева са били заключени в касата на заместничката му Десислава Йосифова. Тогава е бил сключен нов договор с Полша за ремонт на същите изтребители. Същото мнение тогава е имал и президентът Румен Радев, каза Ненчев. Но, се усъмни в него: „защото се страхувам, че може да се отрече от думите си (…) защото ми стана твърде странно в последствие неговото поведение”.

Държавният глава ще бъде разпитан на 12 април. Но, ако след изборите Ненчев влезе в парламента, делото ще спре и Радев няма да влезе в съдебната зала. Засега.