Държавата започва проверка в трите електроразпределителни дружества заради двойните сметки за ток, които варненци получиха през януари.

Само в Североизточна България енергоразпределителното дружество е изпратило по две сметки на абонатите си, които трябва да бъдат платени наведнъж. Странното е, че втората сметка е за кратък период, но с впечатляващо висока стойност.

Ще се проверяват обаче всички енергоразпределителни дружества и по - точно уредите, с които се засичат електромерите.

Не е точно изненада

Всъщност не е изненада, че януарските сметки за ток са високи. Първо, те съвпадат с увеличение на цената и второ – с дълги празнични дни.

За управляващите обаче тази ситуация явно е болезнена, защото по същия повод преди две години те подадоха оставка.

В момента в Народното събрание се разглеждат промени в закона за енергетика и се очаква санкциите за нарушаване на наредбите да бъдат увеличени многократно.

Реакциите на ЕРП-тата

От Енерго Про за трети пореден ден отказаха интервю. Припомниха обаче, че абонатите ще могат да платят разсрочено - до две седмици по-късно. Например - ако срокът за плащане е 10-ти февруари, отложеното плащане ще е възможно до 25-ти.

От дружеството в Югоизточна България успокоиха, че там по две фактури накуп няма да има. „Тази фактура ще бъде за отчетен период според нормативната уредба в рамките на 31 дни”, подчерта Петър Костадинов от EVN.

От дружеството засега не обобщават с колко точно са по-високи празничните сметки. На запад- от ЧЕЗ отчитат една фактура. При тях обаче може да възникне друг проблем – неточни часовници на електромерите.

От ЧЕЗ са готови да извършат проверка на всяка сметка, за която има съмнение и също допускат разсрочено плащане.

Депутатите питат

Проблемът със сметките придоби политически характер и утре парламентарната енергийна комисия спешно вика представителите на ЕРП-тата, за да обяснят на какво се дължат високите сметки.

Председателят на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев свиква извънредно заседание утре от 14 ч. На него ще бъдат изслушани представители на трите електроразпределителни дружества, съобщи днес пред журналисти в Хасково Добрев.

Като повод за насрочената среща народният представител посочи недоволството на част от абонатите на "Енерго - Про", които са получили две сметки за изразходвана електроенергия, като и двете са за по 20 дни. Срокът за плащането им обаче е един и същ. Според Добрев това донякъде прилича на ситуацията от края на 2012 г., когато много български граждани получиха сметки за 45-50 дни и наведнъж трябваше да плащат консумираната енергия за повече от месец.

„Имаме информация, че в района на Варна около 67 000 абонати са засегнати, но чуваме за такива случаи и сред абонатите на ЧЕЗ, отбеляза Добрев. Трябва да бъде ясно, че ще бъдем безкомпромисни в това отношение и няма да позволим да се повтарят ситуации, които са добре познати на всички”, допълни той. Депутатът от ГЕРБ не изключи вероятността санкциите за нарушаването на наредбите да бъдат многократно увеличени при обсъждането на промените в Закона за енергетиката между първо и второ четене.

„Ако очаквате да чуете от мен, че цената на електроенергията ще пада, няма да го кажа, отсече Добрев. Промените, които предстоят, са да се повишат санкциите. Те в момента са от 20 000 лева до 1 милион лева. Моето мнение е, че минималната санкция трябва да бъде завишена десет пъти т.е. да започва от 200 000 лева”, поясни той.

По думите му е вредно правителството да говори колко ще струва токът, защото „имахме един премиер, който имаше чувството, че цената на тока ще падне с 5% и на следващия ден тя падаше с 5%”. Една година по-късно сме в ситуация на дефицит между 600 и 800 милиона лева на годишна база, уточни Добрев. Според него до това водят политическите поръчки за цената на електроенергията.

„Затова и в НС променяме закона, така че регулаторът да се избие от НС и да е независим. Обмисляме да дадем финансова независимост на този регулатор, за да вземем решение на базата на фактите, а не на политическите амбиции на един или друг”, каза още Делян Добрев.